Головна Блог Новини Лукаш перемогла Генпрокуратуру. Україна має повідомити про це ЄС

Лукаш перемогла Генпрокуратуру. Україна має повідомити про це ЄС

23.04.2017
Переглядів : 975

Апеляційний суд Києва задовольнив клопотання колишнього міністра юстиції Олени Лукаш до Генпрокуратури про захист честі, гідності та ділової репутації.

Про це стало відомо з відповідного рішення суду від 5 квітня 2017 року.

Раніше позов екс-чиновниці задовольнив і Печерський суд Києва.

Цим рішенням було визнано недостовірною інформацію, викладену у листі Генеральної прокуратури України від 3 березня 2014 року на ім'я Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки наступного змісту:

«у ході розслідування даних протиправних діянь встановлено факти привласнення значних сум державних активів та їх подальше протиправне переведення за межі України» в контексті поширення цієї фрази до Олени Лукаш, колишнього Міністра юстиції».

Згадайте новину: Олену Лукаш - колишнього міністра юстиції в уряді Азарова вже теж офіційно підозрюють

Рішенням суду Генеральну прокуратуру України зобов'язано протягом 10 робочих днів з дня набрання рішенням законної сили спростувати вказану недостовірну інформацію та направити на адресу Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ політики безпеки лист з повідомленням про ухвалене у цій справі рішення.

Зазначимо, Євросоюз на підставі згадуваного листа від 3 березня 2014 року ухвалив рішення про обмежувальні заходи щодо певних осіб, структур та органів з огляду на ситуацію в Україні. В додатку рішення був наведений список осіб, активи яких заморожуються, в тому числі й Олени Лукаш.

Лукаш оскаржила дії ГПУ у вересні 2015 року. Вона аргументувала свої вимоги тим, що зазначена у листі інформація є негативною, неправдивою та такою, що підлягає спростуванню. Інформація щодо причетності її до привласнення державних коштів, а також наявність кримінальних проваджень щодо вчинення нею злочинів порушує принцип презумпції невинуватості.

Дивіться відео: Повідомлення про підозру у вчиненні злочину колишньому міністру юстиції Лукаш

В апеляційній скарзі представник Генпрокуратури просив скасувати вказане рішення та відмовити в задоволенні позову. На думку апелянта зазначена у листі Генеральної прокуратури до ЄС інформація відповідає відомостям, що містяться у Єдиному реєстрі досудових розслідувань. У листі вказано, що у ході розслідування протиправних діянь встановлено факти привласнення значних сум державних активів та їх подальше протиправне переведення за межі України. В той же час, зазначили у ГПУ, цей лист не містив посилань на вчинення кримінальних правопорушень саме Оленою Лукаш. Відтак, у суду були відсутні підстави для задоволення позову останньої про захист честі, гідності та ділової репутації.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст