Головна Блог Новини Legaltech для юриста: як оперативно аналізувати судову практику в Україні та світі

Legaltech для юриста: як оперативно аналізувати судову практику в Україні та світі

19.02.2020
Автор: PravoSud™
Переглядів : 1684

Що допоможе юристові ефективно прогнозувати тривалість і результати розгляду справи конкретним суддею або максимально швидко знайти потрібне серед десятків судових документів і справ? Це під силу лише сучасним цифровим технологіям у галузі legaltech, що розвиваються як в усьому світі, так і в Україні. Як це працює і чи справді полегшує юридичну практику?

Просте рішення складної проблеми

Повноцінний аналіз – обов'язкова частина роботи будь-якого юриста. У час тотальної нестачі вільного часу правникам часто доводиться аналізувати десятки, а то й сотні документів для підготовки ефективної судової стратегії. Це забирає багато як робочого, так і вільного часу.

Тому на сьогодні в галузі legaltech стає все більше сервісів, які дають змогу не лише отримати відомості про конкретні судові справи та їх перебіг, а й візуалізувати знайдену інформацію за релевантними справами й статистикою за допомогою ІТ-інструментів та машинного навчання.

Проаналізуємо американські й українську програми, які дають подібні можливості сучасному правнику. Прикладом американського підходу є започаткований 2012 року в США стартап Ravel Law, що на сьогодні є однією з найбільших інформаційних баз для юристів, студентів, які вивчають право, а також клієнтів юридичних фірм. Тут можна побачити всі матеріали справ Верховного Суду, а також Окружних судів з 1925 року і аж до наших днів. Сервіс охоплює всі опубліковані випадки, а також максимально можливу кількість неоприлюднених прецедентів. Із 2015 року база поповнюється інформацією на всі сто відсотків і містить у собі як великі справи, так і досить дрібні процеси.

Сервіс має достатньо зручний інтерфейс, пошук за ключовими словами швидкий, він самостійно вибудовує логічні ланцюжки, що дозволяє знайти необхідний об'єкт. Комп'ютер, буквально, запам'ятовує ваші запити і моментально вчиться, щоб спростити процес пошуку в майбутньому.

Кожен випадок представлений на екрані у вигляді кола, діаметр якого визначають важливість справи, число її цитувань і кількість запитів. Уся пошукова інформація зберігається в особистому профілі, і в будь-який зручний момент можна переглянути хронологію своїх запитів, а також необхідну статистику.

Примітно, що Ravel Law збирає та аналізує американські судові прецеденти, беручи за вхідну точку для пошуку не документ, а людину. Ухвалення рішення в процесах часто вкрай суб'єктивне, і суддя тут – ключова особа. Ravel Law порівнює всі попередні процеси судді і визначає приховані закономірності його поведінки: які аргументи він любить, яка стилістика його дратує, які прецеденти цитує в рішеннях. Знання таких особливостей дозволяє адвокатові краще готуватися до справи й апелювати до судді.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст