Головна Блог Новини Кримінальний проступок. Як з 1 липня зміняться строки і процес розгляду справ у судах

Кримінальний проступок. Як з 1 липня зміняться строки і процес розгляду справ у судах

25.05.2020
Переглядів : 62896

1 липня набирає чинності ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" № 2617-VIII.

У головних новаціях нового закону нам допоміг розібратися партнер ЮФ "Legal House" Денис Овчаров.

Як зауважив юрист, необхідність запровадження спрощеного порядку досудового розслідування у формі дізнання кримінальних правопорушень невеликої тяжкості існує вже давно.

"Це обумовлене нераціональним завантаженням органів досудового слідства, що значно зменшує їх ефективність, а також призводить до затягування розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів", – каже Денис Овчаров.

Що таке кримінальний проступок

До кримінальних проступків законодавець відносить визначені Кримінальним кодексом діяння (дію чи бездіяльність), за вчинення яких передбачене основне покарання у вигляді штрафу в розмірі не більш як 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 000 грн) або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Згадайте новину: Президент Зеленський підписав закон про відтермінування запровадження інституту кримінального проступку

До кримінальних проступків, наприклад, будуть належати такі правопорушення:

  • крадіжка (ч.1 ст.185 КК);
  • шахрайство (ч.1 ст.190 КК);
  • хуліганство (ст.296 КК).

Класифікація за тяжкістю

Тепер з кримінального кодексу зникає поняття злочин середньої тяжкості, а всі злочини, які раніше так класифікувалися, вважатимуться нетяжкими.

Нова класифікація виглядатиме так:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст