Головна Блог Новини Кредити під час війни. Законодавство

Кредити під час війни. Законодавство

27.11.2023
Переглядів : 1559

Вторгнення Росії до України вплинуло на життя українців і спричинило зміни у їх фінансовому стані. Зараз, через втрату роботи, переміщення через війну або необхідність служити в армії, багато людей не можуть виконати свої кредитні зобов'язання.

У зв'язку з цим законодавча система вирішила вирішити проблеми, пов'язані з кредитами для населення в умовах війни.

Кредити населення в умовах війни

1 грудня 2022 року Верховна Рада прийняла законопроект №7441-1, який передбачає списання кредитів на житло та авто, що були пошкоджені або зруйновані під час війни. Ці норми стосуються осіб, які брали кредити на придбання рухомого та нерухомого майна, яке зараз знаходиться на тимчасово окупованих територіях або на місцях з активними бойовими діями, та яке було пошкоджене або знищене через війну. За наявності відповідних документів, ці особи можуть зупинити платежі за кредитом.

Також цей закон дозволяє списати кредит на житло для тих, чий житловий об'єкт був знищений через війну і був єдиним місцем проживання для сім'ї. Щоб скористатися цим, необхідно надати докази, що зруйнований будинок або квартира єдине місце проживання та не більше за площею за певні ліміти, а також що на момент початку повномасштабного вторгнення не було заборгованості за кредитом.

Ці правила поширюються лише на борги, пов'язані з рухомим та нерухомим майном і не стосуються кредитних карток чи інших боргів. Більше корисної інформації ви знайдете в телеграм каналі "Борги та банкрутство".

Кредити сімей військовослужбовців

Велика проблема виникає з кредитами для сімей військовослужбовців. Воїни захищають нашу країну, але виникає питання, як вони можуть сплачувати кредити, коли вони на передовій. Банки продовжують вимагати гроші, навіть коли сім'я військовослужбовця перебуває в складних умовах через війну.

Якщо ви опинилися в такій ситуації, вам потрібно знати, що робити. Банки мають право вимагати повернення грошей, і вони можуть подавати справу до суду, забороняти вам виїзд за кордон та арештувати ваші рахунки та майно.

Щоб не опинитись в такій ситуації - не ігноруйте повідомлення від банку. Почніть з того, щоб ретельно прочитати всю інформацію, яку вони вам надіслали. Перегляньте умови свого кредитного договору та виписку зі свого рахунку. Це допоможе вам з'ясувати, скільки саме ви повинні.

Важливо знати, що згідно Закону України №2120-IX під час воєнного стану та протягом 30 днів після його закінчення:

  • Ви не зобов'язані сплачувати штрафи та інші штрафні платежі, які передбачені кредитним договором.
  • Банкам заборонено підвищувати відсоткові ставки за користування кредитом через затримки у платежах, якщо це не передбачено кредитним договором.

Якщо банк все ж включив штрафи до вашої заборгованості після 24 лютого 2022 року, вам потрібно письмово звернутися до них і вимагати списати ці штрафні санкції, так як на практиці, у більшості випадків, автоматичного списання банки не здійснюють.

Якщо у вас немає грошей, щоб погасити борг у банку, є деякі можливості. Ви можете звернутися до банку із заявою щодо реструктуризації боргу. У цій заяві вам потрібно вказати, що у вас є обставини, які ускладнюють погашення боргу, такі як військова служба чи фінансові проблеми та надати документи, що підтверджують Ваші обставини.

Реструктуризація боргу - це коли банк змінює умови погашення кредиту, щоб зробити їх більш доступними для вас. Це обов'язок банку, тож банк може згодитися, якщо побачить вашу ситуацію.

Закон України дозволяє реструктуризацію боргу, і це може бути без суду. Це означає, що ви можете домовитися з банком про нові умови погашення кредиту без судового рішення.

Якщо у вас є борги і вас призвали на військову службу чи ви брали участь у воєнних діях, ви можете звільнитися від сплати штрафів та відсотків. Це включає в себе будь-які борги, не лише перед банками, але й перед іншими фінансовими установами.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст