Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю "Корупція в системі ДАБІ є, але ми робимо все, щоб її подолати", - голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев

"Корупція в системі ДАБІ є, але ми робимо все, щоб її подолати", - голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев

28.10.2018
Автор:
Переглядів : 3341

Минулого місяця на Державну архітектурно-будівельну інспекцію навалилася нищівна критика: що корупція в органах ДАБІ сьогодні набула ще більшого розмаху, ніж за часів Януковича, а "смотрящі" за будівельним бізнесом почуваються ще розкішніше, ніж 5 років тому.

13 вересня Генеральний прокурор Юрій Луценко та віце-прем'єр Геннадій Зубко провели напівзакриту зустріч з участю забудовників і керівництва ДАБІ. На ній прозвучала шокуюча інформація. У серпні забудовників по всій країні поставили перед фактом, що тіньові тарифи на оформлення звичайної дозвільної документації зросли у 8-10 разів. Якщо до серпня 2018-го платили 3-4 тис. дол за пакет документів на великий об’єкт, то нині тарифи зросли до 30-50 тисяч. Окрім того, забудовників змушують оформлювати дозволи винятково у тих структурах, в які їх направляють чиновники ДАБІ. Генпрокурор озвучив дані про мережу "смотрящих" за будівельним бізнесом по всій Україні, якою керують перший заступник міністра аграрної політики Максим Мартинюк та брати Юрій та Олексій Горові.

Голова ДАБІ Олексій Кудрявцев в інтерв'ю Цензор.НЕТ пояснив свою версію того, хто найбільше впливає на роботу структури, які зв'язки поєднують його з Мартинюком і Горовими, а також розповів що думає про корупційні схеми з видачею дозвільної документації забудовникам.

Друга частина розмови стосується змін будівельних норм. Як, на думку Кудрявцева, нові правила унемовжливлюють появу незаконних забудов. Яка доля об'єктів Войцеховського та інших незаконних висоток, у яких вже живуть люди. І як діяти мешканцям будинків, які збудовані законно, але через непорядних забудовників також не підведені до централізованих комунікацій.

ПРО ТІНЬОВІ ТАРИФИ І ПОТОКИ У ДАБІ Я НЕ ЗНАЮ. З ГОРОВИМИ НЕ ЗНАЙОМИЙ. МАРТИНЮК НА ДАБІ НЕ ВПЛИВАЄ

- Величезний резонанс мало те, що Генеральний прокурор Юрій Луценко особисто проводив нараду щодо діяльності ДАБІ. Він заявив, що по всій країні дозволи на будівництво та введення в експлуатацію надаються винятково за гроші. Існують корупційні тарифи за будь-яке рішення – від 5 до 25 доларів за кв.м. Всі ці дані підтверджують забудовники. Як ставитеся до цієї наради? Чи були вам відомі ці факти до того, як їх озвучив Генпрокурор?

- Я був на тій нараді і все чув. Якщо казати, що мені не відомо про якісь випадки, то я злукавлю. Корупційні ризики в системі дійсно є, але ми робимо все, щоб їх подолати. Спільно з Агентством електронного врядування ми запустили ряд електронних сервісів, в тому числі першу в Україні електронну послугу без втручання посадової особи - повідомлення про початок будівельних робіт на підставі будівельного паспорта. А сьогодні ми зробили наступний крок – створили на сайті ДАБІ онлайн-платформу, де публікується інформація щодо стану розгляду дозвільних документів, а також щодо проведення інспекційних заходів.

А стосовно цієї наради... Якщо є ці випадки, то будівельникам потрібно про них казати.

- Вочевидь вони сказали Генпрокурору, якщо він знає. Вам не було відомо про ці тарифи?

- Про тарифи я точно не знав. Але я читаю те, що пишуть на форумах. Та я не можу кожного забудовника спитати: кому ти дав хабара? Я їх закликаю не звертатися до посередницьких структур та оформлювати документи відповідно до вимог законодавства. Я кажу забудовникам: якщо ви даєте комусь хабаря, це ваша відповідальність у тому числі. Сьогодні ми зробили все, щоб відмов на отримання дозволу було мінімум. Кожну комісію, яку ми проводимо, я особисто дивлюсь. Якщо там є дві відмови, то ми вже не відмовляємо втретє. До речі, про це сказав генеральний прокурор: є третя відмова, будь ласка, йдіть до прокурора області.

- Ви вважаєте справедливим те, що після наради були усунуті з посади керівники ДАБІ в Одесі та Херсоні?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст