Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Концепція зловживання правами входить у конфлікт з обов’язками адвоката

Концепція зловживання правами входить у конфлікт з обов’язками адвоката

26.04.2024
Переглядів : 637

Нещодавно в Україні стартував курс програми Ради Європи HELP: «Етика для суддів, прокурорів та адвокатів», який триватиме близько двох місяців. Тьютери разом із слухачами шукатимуть спільний для юридичних професій знаменник. Про актуальність теми і саму проблему ми поговорили з одним із лекторів курсу — членом Ради адвокатів України від Рівненської області Ганною Лазарчук.

«Не слід прирівнювати етичну поведінку захисника до поведінки, яка влаштовує суддю»

— Ганно Валеріївно, невже можливо обєднати цінності представників професій, які у суді виступають процесуальними опонентами та ще й самих суддів?

Не тільки можливо, але й необхідно! Обрання для курсу з етики суддів, прокурорів та адвокатів не є раптовим. Адже згідно із розд.VIII Конституції саме ці суб’єкти відповідальні за якість правосуддя в Україні.

І навряд хтось буде заперечувати, що в діяльності цих трьох професій етика має стояти на першому місці. Вона навіть випереджає знання та майстерність. Бо законник, який нехтує етичними нормами, який утратив рамки порядності і людяності, зрештою за результатами своєї роботи завжди перетворюється на злочинця.

Тож спільних цінностей насправді чимало. Візьмемо як приклад вимогу доброчесності, яку Основний Закон ставить до суддів. Вона у значній мірі стосується також прокурорів і адвокатів. Так само аксіомами діяльності кожного з нас залишаються спільні принципи верховенства права, законності, незалежності, поваги до прав людини. Ці засади надалі визначають основні норми професійної етики та поведінки.

Згадайте новину: Зловживання правами – це оксюморон, - цікава думка Лідії Ізовітової

Але ж кожен із інститутів системи правосуддя — суд, адвокатура, прокуратура — має свої завдання?

Так. Й їх реалізація часто породжує відмінності у сприйнятті поведінки представниками різних юридичних професій.

Давайте тут згадаємо про конфлікт присяг. Як приклад візьмемо процесуальних опонентів адвоката і прокурора. Обидва вони мають сумлінно виконувати свої обов’язки. Але ж вони різні! Правоохоронці мають охороняти інтереси та честь держави, а адвокат надавати правничу допомогу та забезпечувати захист фактично від держави.

І це насправді дуже важлива відправна точка! Її розуміння, усвідомлення та прийняття має визначати: по-перше, підхід до визначення та розмежування етичних засад діяльності кожного виду юридичної діяльності; по-друге, оцінку конкретних дій суддів, прокурорів та адвокатів на предмет відповідності етичним нормам.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст