Головна Блог Новини Колишнього суддю з Вінниці Анатолія Барʼяка виправдали від хабара

Колишнього суддю з Вінниці Анатолія Барʼяка виправдали від хабара

28.10.2024
Переглядів : 220

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області визнав колишнього суддю Вінницького міського суду Вінницької області Анатолія Барʼяка невинуватим в одержанні неправомірної вигоди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 23 жовтня.

Барʼяк пропрацював суддею близько року і був звинувачений у вимаганні хабара. У 2014-му в нього на розгляді перебувала цивільна справа за позовом опікуна про визнання недійсними кредитного та іпотечних договорів, укладених недієздатним із ПАТ «Кредитпромбанком».

Суддя призначив судово-психіатричну експертизу підопічного, яка підтвердила, що на час укладання договорів він не міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, оскільки страждав на шизофренію.

Однак представник позивача на прізвище Мазур заявив у Генеральну прокуратуру, що суддя вимагає у нього за позитивне рішення 3 тисячі доларів США.

2 жовтня 2014-го, підсівши до судді в машину юрист нібито дав йому 20 тисяч гривень, а 6 жовтня — аналогічно ще 25 тисяч гривень. Правоохоронці підійшли до судді, коли він 6 жовтня виходив із нарадчої кімнати.

У подальшому в автомобілі судді, у дальній частині коврику переднього пасажира, знайшли конверт із 25 тисячами гривень. Вдома у підозрюваного три купюри по 500 гривень вилучили з сидіння дивану.

Згадайте новину: Через 10 років судового розгляду прокуратура "злила" обвинувачення судді Сергій Саблук у хабарництві (Вінниця)....

Барʼяка заперечував отримання хабара і казав, що гроші йому підкинули. Фарба, якою помічали кошти, була виявлена на правій долоні судді, але той стверджував, що фарба, імовірно, перенеслася, коли хтось із правоохоронців, які приїхали на обшук, привітався з ним, потиснувши руку.

Слідчі відмовляли захисту у проведенні дактилоскопічної експертизи грошей і конверта. Тільки під час розгляду справи в суді по суті була призначена така експертиза, яка показала, що на грошах і конверті нема відбитків пальців судді Барʼяка.

Обвинувачений пояснював у судовому засіданні, що бувший працівник поліції Мазур постійно шукав зустрічей із ним, біг попереду машини, змушуючи зупинитися, сідав до автомобіля та ініціював спілкування. Під час поїздки, як запевняє Барʼяк, він був зосереджений на дорожньому русі і не контролював свого пасажира. А Мазур час від часу розмовляв якось дивно, намагаючись спрямувати розмову і говорити про розгляд певної справи справи, але він, обвинувачений, на це відповідав, що суд розбереться і ніхто проти закону йти не буде.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст