Головна Блог Новини Кого НЕ бачить ТЦК або про злам Резерву+

Кого НЕ бачить ТЦК або про злам Резерву+

31.07.2024
Переглядів : 29509

Всі чули про травневий злом «Резерву+» і загрозу персональним даним? А про те, що це була дезінформація? А про те, що ТЦК та СП не бачать 6 000 000 чоловіків, які стали «невидимками», бо не оновили дані? Містика, скажете ви? А якщо я приведу факти?

Тож далі з’ясуємо, як завжди – коротко, але по суті, що там зі зламом «Резерву+» і персональними даними, чи бачить ТЦК 100% військовозобов’язаних і коли чекати штрафів за непоновлення даних.

РЕЗЕРВ+» ЗЛАМАЛИ?

Як відомо, в кінці травня в мережі з'явилося багато повідомлень про злам застосунку «Резерв+».

Зокрема, експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун, що колись очолював боротьбу з кіберзлочинністю в СБУ, зазначив, що це була дезінформація, яку, ймовірно, розповсюджували росіяни. Він назвав «злиту» базу «максимально примітивною підробкою». Водночас він не виключає, що у майбутньому станеться справжній витік даних через технічні недоліки «Резерв+»:

«Зараз вилізло щось примітивне. Наступне може бути значно якіснішим. А там і справжній злив підвезуть. Питання лише в тому: оприлюднить русня злиту базу чи буде тихенько користуватися. У будь-якому разі, українське суспільство не має на сьогодні інструментів примусити поточну українську владу захищати персональні дані громадян».

Проте у нещодавньому відео на ютуб-каналі Борислава Берези Костянтин Корсун вже заявив, що за його даними застосунок таки зламали:

«За моїми поки що непідтвердженими даними "Резерв+" росіяни трошечки хакнули у кінці травня».

Також він зазначив:

«З огляду на те, як швидко він (Резерв+) робився, то цілком можливо, що не було абсолютно часу ні на тестування, ні на перевірку як це працює, ні на інтеграцію. Тому можуть бути проблеми із самим Резервом+, або Оберегом, можуть бути проблеми з доступністю в якомусь ТЦК даних доступу до Оберегу і коректним відображенням інформації, оновленням».

Проте як він зауважує, попри можливі технічні збої, штрафи для громадян за непоновлення даних передбачені серйозні. Тому для уникнення можливих проблем із застосунком, він радить йти поновлювати дані безпосередньо до ТЦК – так буде найнадійніше.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст