Головна Блог Новини Камери – це ще не все. Як автофантоми будуть ловити порушників

Камери – це ще не все. Як автофантоми будуть ловити порушників

14.12.2020
Автор:
Переглядів : 2635

Невдовзі на шляхах України з'являться поліцейські авто без розпізнавальних знаків, які ловитимуть порушників правил дорожнього руху.

У 1971 році New York Times писала про результати успішного експерименту в поліції. Упродовж чотирьох років у США близько 6 тис автомобілів оснастили комп'ютерним електронним приладом Vascar.

Він дозволяв фіксувати швидкість автомобіля, який наближався до поліцейського авто ззаду, проїжджав повз або їхав назустріч.

Минуло 50 років, і такі пристрої готуються використовувати в Україні. Спочатку буде лише чотири тестових авто, а до 2023 року їх кількість зросте до 300.

Особливістю таких автомобілів буде те, що вони не вирізнятимуться із загального потоку, а водії не знатимуть про їхнє місце перебування.

Користуйтеся консультацією: Як водієві оскаржити штраф з дорожніх камер

Від "візирів" до "фантомів"

Українська поліція досі не використовувала пристрої для автоматичної фіксації порушень прямо з поліцейського авто, хоча історія з використанням різноманітних технічних засобів в Україні багата.

Досвідчені водії пам'ятають працівників державної автомобільної інспекції (ДАІ) на дорогах з російськими "Візирами", які могли фіксувати порушників швидкісного режиму на камеру.

Водіїв штрафували навіть без зупинки автомобіля, згодом розсилаючи "листи щастя" разом з фотодоказом порушення. Пристрої не були сертифіковані в Україні, тож штраф можна було оскаржити в суді.

Щоправда, процедура оскарження зазвичай коштувала більше, ніж сума штрафу, тож більшість водіїв справно сплачували штрафи. Система існувала до 2010 року, доки після хвилі судових позовів ДАІ вирішила відмовитися від "Візирів".

Новий виток фіксації порушень швидкості почався у 2018 році, коли оновлена поліція отримала TruCam – американські лазерні вимірювачі швидкості з режимом відеофіксації. Ці пристрої здатні зафіксувати перевищення швидкості автомобіля в потоці транспорту на відстані понад 1 км.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст