Головна Блог Новини Как дискредитированный Высший совет правосудия блокирует судебную реформу

Как дискредитированный Высший совет правосудия блокирует судебную реформу

08.12.2019
Переглядів : 2091

7 листопада набув чинності закон, який має на меті реформувати судову систему, пише pravda.com.ua

Він передбачає створення інструментів для очищення та оновлення органів суддівського врядування – Вищої кваліфкомісії суддів (ВККС) і Вищої ради правосуддя (ВРП). Саме вони відповідальні за провальне очищення судів.

Однак імплементація нового закону практично повністю залежить від Вищої ради правосуддя, яка всіма силами блокує реформу.

Чому ВРП боїться нового закону

Закон передбачає участь міжнародних експертів в роботі двох комісій – конкурсної та етичної.

Конкурсна комісія обиратиме членів нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів, попередній склад якої не зміг якісно очистити суддівський корпус.

Так, ВККС рекомендувала недоброчесних до Верховного Суду та повністю провалила кваліфікаційне оцінювання суддів. Тому ця комісія припинила свою роботу на наступний день після набуття законом чинності, а членів нової разом із представниками від Ради суддів у Конкурсній комісії обиратимуть міжнародні експерти.

Етична комісія зможе ініціювати звільнення недоброчесних членів ВРП, ВККС, а ще суддів Верховного Суду.

Вищу раду правосуддя, яка "напрацювала" на реєстр провалів, одним законом перезавантажити неможливо – її захищає Конституція. Однак закон дає можливість очистити ВРП під її найбільш негідних представників за допомогою міжнародних експертів у складі Етичної комісії.

Етична комісія складатиметься з 3 міжнародних експертів та 3 членів ВРП. Що головне – у міжнародників вирішальний голос: тобто, коли позиції делегатів від ВРП та міжнародних експертів будуть протилежними, перевага буде саме за останніми.

Цього й боїться ВРП, адже очевидно, що її члени не будуть голосувати за своє звільнення чи звільнення своїх колег. Більше того, законом визначена процедура умовного "долання вета" Етичної комісії: член ВРП залишається на посаді, якщо за це проголосували щонайменше половина від спільного складу ВРП та Етичної комісії, а також двоє з трьох міжнародних експертів.

Вирішальна роль міжнародників робить можливим реальне очищення суддівської системи (звісно, якщо ВРП не буде вставляти палки в колеса). Саме завдяки міжнародним експертам до Вищого антикорупційного суду не потрапили кандидати, які купували люксові автівки за нереально низькі для них ціни в 149 тисяч гривень, водили напідпитку, переслідували учасників Революції Гідності та пояснювали своє коштовне майно тим, що начебто продавали ягоди і мед.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст