Головна Блог Новини Кадровий голод: як спинити відтік мізків і рук з України

Кадровий голод: як спинити відтік мізків і рук з України

26.03.2018
Переглядів : 1668

Темпи трудової міграції набувають загрозливих рис. Які заходи повинні вжити вітчизняні компанії та органи влади, аби не лише зупинити масовий виїзд працівників за кордон, а й повернути українців додому?

Питання еміграції з України обростає все більшою кількістю міфів. Перший з них стосується обсягів населення, яке виїхало працювати або жити за кордон. Єдиної системи збору даних щодо трудової міграції в Україні нема. Розуміння кількості населення в Україні теж відсутнє. Перепис населення не проводився з 2001 року.

Гіперболізація цифр щодо обсягів українських емігрантів часто будується на основі соціологічних опитувань, де на питання про готовність переїзду більшість реципієнтів відповідає ствердно. Проте насправді для більшості українців від думок про еміграцію до реальних кроків у цьому напрямі — ціла прірва.

Основними причинами трудової міграції є вищі зарплати і стандарти життя. Говорити, що Україна залишиться без українців у найближчі роки, теж не можна. Аналогічні темпи еміграції спостерігалися у Польщі, Литві і Латвії після приєднання цих країн до Євросоюзу. Не оминула ця ситуація Румунію та Болгарію.

Згадайте новину: Трудова міграція: грошові перекази ростуть, працювати нема кому

Тим не менш, українські компанії уже б'ють на сполох. Вони відчувають конкуренцію з європейцями за трудові ресурси. Затрати на них у загальній структурі собівартості їх продукції досі були доволі низькими.

Відкритим лишається питання імпорту кадрів для українських компаній. Якщо Польща може робити це з України, то сама Україна перебуває у певній ізоляції. Білоруси і росіяни точно не стануть основними колегами українців на заводах і фабриках. Хто ж приїде працювати в Україну в умовах зростання відпливу кадрів?

Наприкінці 2017 року Держстат опублікував обстеження щодо трудової міграції українців. Так, у 2015-2017 роках з України емігрувало 1,3 млн осіб або 4,5% населення. З них 43 тис повернулися, ще 49 тис були тимчасовими трудовими мігрантами. Найбільше українців емігрувало до Польщі, Росії, Італії та Чехії.

За інформацією експертів Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи, кількість українських трудових мігрантів становить 2,2-2,3 млн осіб або 8% населення. У перспективі темпи еміграції можуть зрости, особливо в Польщу.

За оцінками Польського союзу підприємців та роботодавців, для збереження поточних темпів зростання польська економіка потребуватиме ще 5 млн робітників у наступні 20 років. На ці місця претендуватимуть українці, якщо український бізнес не підвищить зарплату, а влада не забезпечить достойні умови життя.

За кордоном українці отримують у два-три рази вищу зарплату. При цьому дуже малий відсоток українців працює на посадах, які відповідають їхньому рівню кваліфікації. Більшість чоловіків за кордоном працюють на будівництві або сезонними робітниками на полях, жінки — домашніми робітницями.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст