Головна Блог Новини Ігор Мостовий виправданий після засудження до довічного ув’язнення

Ігор Мостовий виправданий після засудження до довічного ув’язнення

28.10.2020
Автор:
Переглядів : 3248

Ігорю Мостовому — 35 років. Половину свого життя він провів за ґратами. Півтора місяці тому апеляційний суд скасував вирок, яким чоловіка засуджено на довічне позбавлення волі. Суд не просто пом’якшив вирок, а виправдав Мостового за недоведеністю вини і ухвалив звільнити негайно.

В Україні виправдувальних вироків менше одного відсотка, окрім справ щодо злочинів у сфері службової діяльності.

Довічне не дають абизащо, тому скасування вироку і виправдання — можна вважати подією непересічною.

Про цю справу вже виходила публікація, але після неї автору вдалося зустрітися з героєм цієї історії і почути подробиці від першої особи, дізнатися, що сталося після рішення суду.

Особливість ситуації в тому, що Мостовий, як вже говорилося вище, людина без паспорту. І виходить, що посадити людину на довічне без документів можна, а що робити після звільнення ніхто не знає. Ігоря затримали неповнолітнім і в наступні 18 років паспорт в’язню виробляти ніхто не став, ніби і не потрібно було. Ситуація, на жаль, не унікальна. І свідчить про тенденцію, що для держави прав в’язнів не існує, а їхня реабілітація та повернення до життя в соціумі навіть теоретично не розглядається. Виправдувальний вирок системою скоріше сприймається як недоопрцювання і прикра помилка, яку правоохоронці не афішуватимуть, так само як замовчуватимуть багатомільйонні суми компенсацій, які щороку стягуються із державного бюджету за помилки слідчих, прокурорів та суддів.

Згадайте новину: Mykhailo Tarakhkalo: Двох довічників звільнили прямо у залі суду! Держава виконала рішення ЕСПЛ

Мостовий був вперше взятий під варту у віці 16 років. У минулому — дитбудинок у Севастополі, куди він, його брат і сестра потрапили при живих батьках. Опинившись у в’язниці, Мостовий втратив контакти зі своїми родичами, не здобув освіту (офіційно він не має жодної освіти). 1 рік і 9 місяців попереднього ув’язнення йому не врахували при відбутті покаранння. «Никто не спрашивал: виноват я, не виноват. Нашли кровь под ногтями — значит виноват. Отсидел 10 лет», – розповів Мостовий.

Звільнився він у березні 2013 і перебивався заробітками у столиці. Вже за пів року в Києві почалась революція, зміна влади, а навесні 2014 — окупація Криму. Усі документи Мостового залишилися у дитбудинку на окупованому півострові. Якщо за минулі 10 років держава не переймалася тим, щоб видати в’язню паспорт, то після захоплення Криму тим більше. На практиці це означало для Ігоря неможливість отримувати соціальну допомогу, мати нормальну роботу тощо. В таких умовах важко не ступити на слизьке… І в серпні 2014 Ігоря та ще двох його товаришів затримали при спробі викрасти чотири ящики горілки із гаражу на Лук’янівці. На місці їх застукав власник і працівники поліції. (За цим інцидентом у грудні 2015 його засудять до 3 років позбавлення волі).

5 жовтня 2014 Мостовий вибрався на заробітки до Одеси. Через місяць, 4 листопада, він повернувся, переночував у знайомого в підсобці, а наступного ранку його розбудили працівники поліції. Йшлося про вбивство чоловіка, який мешкав у гаражі і з яким Мостовий іноді вживав алкогольні напої. 31 колото-ножове поранення.

6 листопада, оглядаючи тіло в морзі, судмедексперт визначив, що смерть настала приблизно за 4-5 діб до розтину трупа в морзі.Тобто вбивство сталося ще до того, як підозрюваний, з його слів, повернувся до Києва. Однак свідків перебування Ігоря в іншому місті шукати ніхто не став.

Маючи дані про час смерті, в обвинувальному акті чомусь написали, що вбивство сталося наприкінці жовтня, приблизно о 22 годині під час спільного розпивання акоголю на ґрунті особистих неприязних відносин, які склалися після конфлікту.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст