Головна Блог Новини Чи цього хотів народ або шалена нерухомість суддів Верховного Суду! Задумаємося....

Чи цього хотів народ або шалена нерухомість суддів Верховного Суду! Задумаємося....

05.06.2020
Переглядів : 3978

Ми ознайомилися з майже двома сотнями декларацій суддів найвищого суду і дізналися, хто з них задекларував найбільше нерухомості, а хто офіційно живе у гуртожитку; як зазначена у декларації вартість землі у центрі столиці може відрізнятися від її ж вартості у оголошенні про продаж; хто будує біля свого будинку не лише лазню і барбекю, але і каплицю; а також які автомобілі судді купують найчастіше, повідомляє censor.net.ua

99 ПЕНСІЙ

Як свідчать декларації, річна заробітна плата судді Верховного Суду становить близько 3,3-3,7 млн грн ($122-137 тис).


Це, звичайно, удвічі менше, ніж, наприклад, річний прибуток суддів Верховного суду США, які отримують по $255-267 тис. Однак середня заробітна плата у Сполучених Штатах за даними 2019 року становила $3920 на місяць - і, таким чином, місячна зарплатня судді Верховного суду перевищувала прибутки середнього американця у 5 разів ($21-22 тис проти $3,9 тис). Середня ж заробітна плата в Україні за даними минулого року становила 12,2 тис грн, або близько $460. Відповідно, місячний середній прибуток одного судді ВС (275-308 тис.) - це 22-25 середніх зарплат. Або - оскільки на 1 січня 2020 року середня пенсія в нашій країні становила 3082 грн - 89-99 середніх пенсій.

Розмірковувати про доцільність саме таких видатків з бюджету можна довго, але факт залишається фактом: маючи такі офіційні прибутки, судді можуть дозволити собі доволі багато, не викликаючи при цьому жодних підозр у корупції. Але, по-перше, значна частина сьогоднішніх суддів ВС донедавна працювала на роботах із набагато скромнішими виплатами. По-друге, сотні і сотні квадратних метрів нерухомості декларують далеко не всі судді (за нашими підрахунками, понад 500 кв.м офіційно перелічує лише 6% суддівського корпусу ВС). По-третє, з тих чи інших причин судді намагаються занизити оголошену вартість придбаного майна.

З розглянутих нами 188 суддів, які зараз засідають у ВС, 57% - чоловіки. Переважна більшість юристів (107 зі 188, або 57%), заповнюючи у декларації графу "інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування", згадує як чоловіка або дружину, так дитину або дітей, а також інколи інших близьких родичів. 24% суддів (44 особи) зазначили у останніх деклараціях лише чоловіка або дружину. 6% (12) - виключно свою дитину або дітей. 13% (25 осіб) суддів офіційно не мають жодного члена родини.

(Нагадаємо, членами сім'ї суб'єкта декларування є: особи, які перебувають у шлюбі із суб'єктом декларування (чоловік/дружина), незалежного від того, чи вони проживають спільно; діти, у тому числі повнолітні діти, батьки, особи, які перебувають під опікою і піклуванням, інші особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки із суб'єктом декларування (крім осіб, взаємні права та обов'язки яких не мають характеру сімейних – наприклад, особи, що спільно орендують житло), у тому числі особи, які спільно проживають із суб'єктом декларування, але не перебувають з ним у шлюбі).

ВІД 0 ДО 1176 КВ.М

Нерухомості судді Верховного Суду задекларували від 0 кв. м (йдеться про декларацію професора Володимира Бевзенка, нерухоме майно якого офіційно - це земельна ділянка на Херсонщині та кімната у гуртожитку у Києві, площу якої він не вказав, іншої нерухомості, навіть орендованої, у декларації немає) до 1176 кв.м. Дружина Володимира Бевзенка - суддя господарського суду Херсонської області.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст