Головна Блог Новини Хто очолить Конституційний суд. Муки вибору Порошенка

Хто очолить Конституційний суд. Муки вибору Порошенка

17.05.2017
Переглядів : 1572

У майбутніх комбінаціях Банкової цей орган може посісти ключове місце

18 травня має відбутись спеціальне засідання Конституційного суду з приводу обрання нового голови. У нинішнього – Юрія Бауліна – сплив термін перебування на посаді.

Надзвичайна важливість цього кадрового рішення обумовлена тим, що цей суд може стати ключовим органом, якщо на Банковій таки запустять свій поки що запасний сценарій із прийняття нової Конституції.

Тим часом у приміщенні на вулиці Жилянській у столиці досі працюють судді, шістьох з яких призначали ще за часів Януковича та які скасовували політреформу, даруючи Віктору Федоровичу шалені повноваження. Тепер вони тлумачать Конституцію для нової влади і можуть стати у пригоді в її подальших «шахових» комбінаціях.

Вспомните новость: Верховная Рада планирует разрешить украинцам подавать жалобу в Конституционный суд

Відлуння «донецьких»

Зараз у складі Конституційного суду одразу вісім членів з 15 було призначено до 2014 року. За квотою президента ще в 2008 році призначені Юрій Баулін та Сергій Вдовиченко, у яких цього року спливає термін повноважень. В 2013-му – Олександр Касмінін та Олександр Тупицький. За квотою з’їзду суддів – Михайло Гультай, Михайло Запорожець, Наталія Шаптала (всі в 2010-му), Олександр Літвінов (2013-й).

Після Майдану своїх представників у суді змінила Верховна Рада – в 2014-му до його складу увійшли Микола Мельник, Сергій Сас, Ігор Слиденко і Станіслав Шевчук. Також своїх членів у 2015-му обрали з’їзд суддів (Віктор Кривенко) та в 2016-му – президент (Віктор Колесник, Володимир Мойсик). Але більшість членів КС – ще «старого гарту». Наприклад, суддя Шаптала перебралась у Конституційний суд за часів Януковича з Донецького апеляційного адміністративного суду.

На відміну від парламенту, президент та з’їзд суддів міняти «старорежимних» членів КС не поспішають, хоча того ж Бауліна Порошенко давно міг позбутись. «З’їзд суддів після всіх цих чисток та люстрацій не хоче ротації принципово», – впливове джерело в суддівському середовищі. Президента ж, судячи з усього, цілком задовольняє той кадровий комплект, що залишився від попередників. Тут можна провести аналогію з відвертим небажанням Банкової ротувати вже давно «прострочену» ЦВК, якою продовжує керувати ставленик регіоналів Михайло Охендовський.

Вспомните новость: Конституционный суд намерен отменить результаты люстрации

Хто замість Бауліна

Тим часом трирічний термін повноважень голови Конституційного суду Юрія Бауліна вже сплинув і ще 20 березня він подав у відставку. Але у випадку відсутності заступників за законом обов’язки голови суду до призначення нового виконує найстарший суддя, яким виявився той самий Баулін. Нагадаємо, що дев’ятирічний термін повноважень судді у нього завершується в червні.

Судді Мельник, Сас, Слиденко і Шевчук у своєму зверненні до Бауліна ініціювали проведення спеціального пленарного засідання з питання обрання голови суду, і 18 травня таке засідання все ж має відбутися. Формально судді обиратимуть зі свого складу того, кого вважатимуть за потрібне. Але неформально питання голови КС, звісно, надто чутливе для Банкової, яка намагатиметься провести свого кандидата. За логікою, це точно не має бути хтось з суддів, призначених за часів Януковича (хоча б з іміджевих міркувань). Проблемно очолити суд і комусь із четвірки, яку переобрала Верховна Рада - не дозволить Банкова. Серед тих, хто залишився, найменші шанси, мабуть, у Віктора Колесника, який до потрапляння в КС скромно працював професором кафедри конституційного права в Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого у Харкові. До того ж, Колесник хоч і потрапив в суд за квотою президента, може вважатись, скоріш, креатурою не Порошенка, а колишнього та нинішнього голів Адміністрації президента, вихідців з Харкова Бориса Ложкіна та Ігоря Райніна.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст