Головна Блог Новини Господарі Феміди. В чому звинувачують тандем Ємельянова-Татькова

Господарі Феміди. В чому звинувачують тандем Ємельянова-Татькова

12.11.2016
Переглядів : 1673

Як підтасовували справи у судах. Справа колишніх керівників Вищого господарського суду України

Правоохоронні органи підозрюють двох топ-суддів: екс-голову Вищого господарського суду Віктора Татькова та його заступника Артура Ємельянова у керованому розподілі справ між суддями.

Суддя Вищого господарського суду Артур Ємельянов (колишній голова Господарського суду Києва та Київського апеляційного госпсуду) – один із найбагатших людей у мантії. Якщо вірити матеріалам розслідування Генеральної прокуратури, родині цього служителя Феміди належать активи вартістю більше 300 млн гривень. Це – кошти в іноземній валюті у європейському банку, якими, за даними фінрозвідки Ліхтенштейну і Латвії, користувалася дружина судді Світлана Ємельянова (розлучились після зміни влади – восени 2014 року). Йдеться про рахунки панамської Restwood Products Corporation. Два роки тому фірма переказала зазначену вище суму з Латвії в Ліхтенштейн. За даним фактом в ЄС розпочали розслідування за підозрою у відмиванні коштів. Згодом естафету перехопила українська прокуратура.

Вспомните новость: 300 миллионов скандального судьи Емельянова "спас" банкир Дядечко

За попередніми висновками українського слідства, зазначені закордонні активи мають кримінальне походження. Крім того, аналіз фінансових операцій сім'ї Артура Ємельянова з 2010-го по 2014 роки показав, що його витрати значно перевищують офіційні доходи. Це дало привід для підозри у незаконному збагаченні.

За півтора року українські суди кілька разів то знімали, то повертали арешт на рахунки Restwood Products Corporation. Маятник зупинив український банкір Сергій Дядечко, колишній співвласник збанкрутілого банку «Родовід» та власник банку «Союз». На початку року він заявив, що панамська Restwood Products Corporation належить йому. Відтак українські судді були змушені визнати, що дружина Ємельянова не має стосунку до мільйонів у Ліхтенштейні. Арешт з рахунків зняли.

Водночас у Генпрокуратури залишився інший козир – слідчі підозрюють, що колишній голова Вищого господарського суду Віктор Татьков та колишній заступник «вишки» Артур Ємельянов (обидва наразі є суддями ВГСУ) запровадили у господарській вертикалі механізм «ручного правосуддя».

Так, за даними ГПУ, у 2011–2014 роках їхній тандем «фактично підпорядкував собі систему прийняття судових рішень» і зараз досліджуються тисячі випадків незаконного втручання в автоматизовану систему розподілу справ та заяв. Ми дізналися, які саме рішення господарських судів Генпрокуратура вважає штучними.

Згадайте новину: ГПУ повідомила про підозру екс-голові Вищого госпсуду України Татькову та його заступнику Ємельянову у втручанні в систему прийняття судових рішень

Як керувати мільйонами

Згідно з даними кримінального провадження, систему ручного керування у господарську вертикаль впровадив екс-голова Вищого господарського суду Віктор Татьков на початку президентства Віктора Януковича. Завдяки допомозі лояльних суддів Татьков отримав від суддівського самоврядування право змінювати склад судових палат та колегій суддів з розгляду конкретних справ, визначати та змінювати спеціалізацію суддів.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст