Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Жорж Массуд: Становище України покращилось, адже два роки тому така гра з МВФ була неможлива

Жорж Массуд: Становище України покращилось, адже два роки тому така гра з МВФ була неможлива

21.11.2017
Автор:
Переглядів : 1707

Керівник українського офісу McKinsey&Company прогнозує гучні угоди на банківському ринку у найближчі три роки

Банківська система України стає на ноги після затяжної кризи. Такий оптимізм висловлює керівник київського офісу McKinsey&Company Жорж Массуд. Саме його компанія розробляла стратегію розвитку скандально націоналізованого Приватбанку, але про цього свого клієнта Массуд говорить неохоче. А ось щодо перспектив вітчизняних банків Массуд говорить впевнено і прогнозує на цьому ринку великі угоди у найближчі три роки. Підставами для такого оптимізму є фінансові показники: за три квартали 2017-го року чистий прибуток системи після оподаткування склав 1,41 млрд грн, без урахування неплатоспроможних банків. Тоді як останні кілька років банківська система України генерувала суцільні збитки.

Керівник українського офісу McKinsey&Company Жорж Массуд. Фото: dsnews.ua

Вспомните новость: МВФ готов дать Украине отсрочку по земельной реформе, но требует старта приватизации

Пане Массуд, банківський сектор очистили від «токсичних» банків і ситуація налагоджується?

Так, ситуація стала набагато краще. Коли в 2008-му році почалася криза, банківська система України мала чимало хвороб. Одна з них – відношення кредитів до депозитів складало приблизно 170%. Це означає, що ви даєте в кредит гроші, яких у вас немає, і створюється велике навантаження. Зараз відношення кредитів до депозитів в Україні нижче 70%. Це означає, що багато банків можуть видавати кредити, отримувати депозити і заробляти на цьому гроші. Тому, безумовно, банківський сектор в набагато кращому стані, ніж раніше.

У нас змінилися і інші показники: наприклад, покриття поганих, ненадійних боргів становить понад 90%. При цьому ми отримуємо більше 20% повернення на власний капітал. Йдеться про те, що ви можете отримувати прибуток, але вартість капіталу, який ви для цього використовуєте, все одно не буде перекриватися. Зараз же ми бачимо іншу тенденцію – капітал приносить прибуток, і він окупається. Це хороша тенденція.

Читайте статтю: Голова АМКУ Юрій Терентьєв: Зараз ринок газу штучно зроблений неконкурентним

Тобто критика, яка зараз звучить у бік керівництва Нацбанку, безпідставна? Ви вважаєте, що воно впоралося зі своїм завданням?

Не до кінця. Але прогрес досягнутий значний.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст