Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Голова ВККС Сергій Козьяков: В 200 судах України та апеляційних судах залишилося менше половини суддів

Голова ВККС Сергій Козьяков: В 200 судах України та апеляційних судах залишилося менше половини суддів

07.03.2017
Автор:
Переглядів : 1815

Боротьба з корупцією та очищення судової влади були найбільш затребуваними суспільними запитами після Революції Гідності.

Постмайданна влада була щедра на обіцянки, але не надто досягла успіху в реалізації обіцяного. Схоже, не дуже-то й старалася. Оголошена корупціонерам війна звелася до гучного піару. Від збільшення кількості правоохоронних структур аж ніяк не побільшало вироків. І якість їхньої роботи не підвищилася поки що також. Численні конкурсні відбори або перетворювалися на профанацію, або слугували косметикою, що приховує так і не зупинене гниття.

Конкурс на посади суддів нового Верховного суду, що фінішує цього місяця, стане ключовим тестом на спроможність держави реформувати судову систему, яка звиклася з роллю елітної обслуги можновладців. Тестом на готовність переглянути своє ставлення до самого поняття "правосуддя".

Неймовірно важливий процес практично не потрапляє у фокус уваги зневіреного населення. Активна частина суспільства вбачає в особливостях головного суддівського конкурсу тривожні тенденції. Уповноважений орган — Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) — випромінює стриманий оптимізм. Погляд голови ВККС Сергія Козьякова — в інтерв'ю.

Згадайте новину: 18 з 20 суддів ВСУ мають рідню у судах, прокуратурі, міліції, нотаріаті та адвокатурі.

Сергію Юрійовичу, сьогодні (розмова відбувалася 1 березня) під стінами ВККС пройшла акція, учасники якої звинувачували комісію в невиконанні вимоги Закону "Про судоустрій і статус суддів", котрий велить оприлюднювати суддівські досьє кандидатів на посади суддів Верховного суду. Примітно, що серед активістів були й члени Громадської ради добропорядності (ГРД) — незалежного органу, покликаного сприяти роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Компроміс між вами знайдено?

—Ключова функція ради — збирати інформацію, аналізувати її й надавати комісії. Цей орган також наділений правом виносити рішення про невідповідність судді або кандидата на посаду судді критеріям професійної етики та добропорядності.

Під час процедури спецперевірки ми надсилаємо запити у 8 міністерств і відомств, використовуємо аналітичні записки Національного антикорупційного бюро (НАБУ), а також відомості Державної судової адміністрації, Вищої ради правосуддя. Є в комісії і власна база даних.

ГРД отримала доступ до низки державних реєстрів. Наскільки можна судити з повідомлень на сайті НАБУ, Національне антикорупційне бюро також надає Раді певні відомості. Члени ГРД можуть аналізувати інформацію, отриману з відкритих джерел і від громадян.

Формування досьє судді розпочалося не дуже давно. Цю базу даних спочатку в паперовому вигляді створила Державна судова адміністрація й передала нам. Тепер у комісії в паперовому вигляді зберігається близько 5000 досьє, кожне обсягом понад сотню сторінок. Законом у пізнішій редакції передбачено, що досьє судді має вестися в автоматизованій системі. Вимоги до автоматизованої системи неймовірно складні, для її функціонування обов'язкова наявність сертифікату Держспецзв'язку.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст