Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Голова НААУ та РАУ Лідія Ізовітова:«У центр системи НААУ поставлені не бюрократичні процедури чи самоврядні органи, а кожен член професійної спільноти»

Голова НААУ та РАУ Лідія Ізовітова:«У центр системи НААУ поставлені не бюрократичні процедури чи самоврядні органи, а кожен член професійної спільноти»

15.06.2017
Автор:
Переглядів : 2487

Незабаром після прийняття нового Кримінального процесуального кодексу парламент і прийняв нову редакцію закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Серед новел останнього були і розширення прав адвокатів, і суттєві гарантії їх професійної діяльності, і, найголовніше, створення Національної асоціації адвокатів та Ради адвокатів. Яких успіхів НААУ вже досягла з моменту свого створення, з якими проблемами доводилося стикатися і які завдання поставлені на майбутнє для захисту прав адвокатів? напередодні з'їзду адвокатів України адресував ці питання голові НААУ і САУ Лідії Ізовітової.

«Ми створили систему з нуля, виконавши не тільки вимоги закону, а й міжнародні зобов’язання України»

— Лідіє Павлівно, вам довелося пройти тернистим шляхом становлення та розвитку найавторитетнішої самоврядної організації, якою сьогодні стала НААУ. Чи виправдались особисто ваші надії на функціонування асоціації?

— Загальновідомо, що НААУ створена у 2012 році на підставі закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Ті, хто нині завершує 5-річну каденцію в НААУ та РАУ, були обрані установчим з’їздом і стали першими, хто закладав основи адвокатського самоврядування. Можна без перебільшення сказати, що це частина історії української адвокатури, і нею варто пишатися.

Водночас на нас була покладена велика відповідальність перед професійною спільнотою. У 2012 році ми мали закон, ідеальну модель, рекомендації іноземних партнерів та міжнародних організацій, розуміння того, що самоврядування необхідне для незалежності професії. Проте реальна робота полягала в тому, щоб створити органи адвокатського самоврядування на всіх рівнях виключно з адвокатів, чітко розподілити повноваження за функціональним і територіальним принципом, ідентифікувати адвокатів у єдиному реєстрі, який щойно створювався, вести багато інших напрямів.

Згадайте новину: Президент підписав зміни до Кримінального процесуального кодексу, які адвокати просили ветувати

Одночасно з інституційною розбудовою ми мали виконати великий масив нормативної роботи. Адже, крім профільного закону, правила для адвокатури встановлюють самі адвокати. Це і етика, і вимоги до рівня кваліфікації, і роз’яснення профільного закону. У всьому зазначеному є принципова відмінність від попереднього етапу революційних змін в адвокатурі, які відбувалися з 1992 до 2012 року.

Нова система представництва й управління передбачала, що в ній беруть участь тільки адвокати, чого не вдалося домогтися в законі від 1992 року, коли до кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури всіх рівнів уходили і чиновники, і юристи інших професій. Тепер же адвокати самі встановлюють правила функціонування свого інституту й при цьому мають захист від утручань з боку державних органів. Практичне втілення цієї ідеї було повністю на наших плечах. Ми створили систему з нуля, виконавши не тільки вимоги закону, а й міжнародні зобов’язання України.

Якщо ви кажете, що НААУ — найавторитетніша адвокатська організація, то цей авторитет ми здобули власними зусиллями за 4,5 року існування, у діалозі з усією професійною спільнотою. Справді, шлях становлення був непростий. Спочатку адвокатам, завжди волелюбним, було незрозуміло, чому вони мали стати членами єдиної професійної організації — без вступу до неї добровільно, за заявою, як зазвичай вступали до громадських організацій. При цьому рішення органів адвокатського самоврядування мають обов’язковий характер, а їх порушення чи невиконання має наслідком дисциплінарну відповідальність. Така умова теж неоднозначно сприймалася в професійній спільноті. Очевидно, що без прямої норми закону ми ніколи не мали б єдиної професійної організації з обов’язковим членством.

Проте нині, я переконана, переваги членства в НААУ очевидні для кожного адвоката. У центр системи поставлені не бюрократичні процедури чи самоврядні органи, а кожен член професійної спільноти, кожен наш колега.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст