Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Голова Касаційного суду в складі ВС Михайло Смокович: Прискіпливий контроль громадськості - це плюс. Ті, хто не може працювати на встановлених умовах, будуть відсіюватися

Голова Касаційного суду в складі ВС Михайло Смокович: Прискіпливий контроль громадськості - це плюс. Ті, хто не може працювати на встановлених умовах, будуть відсіюватися

20.12.2017
Автор:
Переглядів : 2211

"Цензор.НЕТ" продовжує слідкувати за підготовкою до повноцінної роботи нового Верховного Суду та знайомити читачів із суддями, які тут працюють. Цього разу пропонуємо інтерв’ю із Михайлом Смоковичем – головою Касаційного адмінсуду у складі ВС.

Михайло Смокович – не новачок у судовій системі. Працює тут із 1996 року. Обіймав і керівні посади – донедавна був заступником голови Вищого адміністративного суду України. І надалі буде керівником - 6 грудня його обрали головою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду. Під час таємного голосування кандидатуру Смоковича підтримали 27 суддів із 28, які були присутні на зборах. Один утримався. Ми поспілкувалися із Михайлом Івановичем про те, що очікує на суддів ВС, поговорили про кар’єру, а також розібралися, чому під час конкурсу Громадська рада доброчесності надала стосовно нього негативний висновок.

"Я ГОТОВИЙ ДО ВЕЛИКИХ НАВАНТАЖЕНЬ. ТАКА СИТУАЦІЯ В МОЄМУ ЖИТТІ НЕ ВПЕРШЕ"

- Касаційному адміністративному суду у спадок переходять понад 35 тисяч справ. Як впоратися із такими обсягами?

- Якщо бути точним, то станом на 1 грудня 2017 року у Вищому адміністративному суді України в залишку знаходяться 37 тисяч 12 справ. На сьогодні вони поділені по категоріях. Маємо приблизно таку картину: податкових – 14 тисяч, соціальних спорів – 6 тисяч і спорів щодо проходження публічної служби – понад 4 тисяч. Вони будуть направлені у палати для розгляду справ: щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів; захисту соціальних прав; а також виборчого процесу, референдуму і захисту політичних прав громадян. Це трохи більше ніж 60 відсотків залишку. Крім того, земельні, реєстраційні спори і таке інше будуть віднесені до соціальних. Їх близько 8 тисяч. Перейдуть у відповідну палату. Решта будуть віднесені до юрисдикції Палати з розгляду виборчих спорів.

Якщо це все поділити, то на суддю з розгляду податкових спорів із цих залишків буде припадати 1600 справ, із соціальних – десь так само, а по виборчому процесу – близько 1200. Трошки менше, але тут ідеться про виборчі процеси. Наші судді будуть працювати без вихідних, вдень і вночі.

Згадайте новину: «Чистилище» Верховного Суду: що вийшло з першого в історії країни конкурсу суддів

- За який термін кожен із них має розглянути ці всі справи?

- Як витікає із Конвенції про захист прав людини, - в межах розумного строку. Якщо брати за новим Кодексом адміністративного судочинства України – два місяці. Однак, звичайно, при такому навантаженні судді не встигнуть. Ми прораховуємо, як будемо розглядати справи. Процес триватиме десь близько року.

Хоча потрібно розуміти, що надходження касаційних скарг та позовних заяв не зупиниться. Будуть нові. Ми ж, в тому числі, є судом апеляційної інстанції, а також першої у позовах до Президента, Верховної Ради, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя, прокуратури і таке інше. Але там існують фільтри допуску справ до касаційного перегляду, які встановив законодавець. Це на зразок європейських країн. Тому тепер ми можемо зупинити наплив таких скарг.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст