Коментар до листа ДПС від 04.07.2022 р. №5064/Г/99-00-24-03-03-09

Податківці у коментованому листі навели відповідь щодо правил оподаткування доходу, отриманого фізособою-"єдинником" на закордонні рахунки.

Нюанси відкриття рахунків ФОПами за кордоном

Податківці нагадали про норми Закону про ЗЕД, згідно з якими зовнішньоекономічна діяльність - це діяльність суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так за її межами.

А за Законом про підприємництво фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території України, мають право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, якщо вони зареєстровані як підприємці.

Якщо для цього підприємцю потрібен закордонний банківський рахунок, податківці не проти! Адже це не заборонено чинним українським законодавством.

Частиною третьою ст. 4 Закону №2473 передбачено, що резиденти з урахуванням обмежень, визначених Законом №2473 та іншими законами України, мають право відкривати рахунки в іноземних фінансових установах та здійснювати через них валютні операції.

Але відповідно до п. 16 розділу I Положення №5 розрахунки за зовнішньоекономічними операціями здійснюються виключно через рахунки в банках.

Пунктом 23 Положення №5 передбачено, що грошові кошти від нерезидента за операціями резидента з експорту товарів підлягають зарахуванню на рахунок резидента Україні в банку.

При цьому термін "товар" уживається у значенні, визначеному Законом №959-XII "Про зовнішньоекономічну діяльність". Так, товар - це будь-яка продукція, послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, призначені для продажу (оплатної передачі) (п. 2 розділу I Положення №5).

На підставі всіх цих норм податківці у листі наголосили, що чинним законодавством не заборонено фізичним особам-резидентам відкривати рахунки у фінансових установах інших країн. Водночас кошти за операціями суб'єктів господарювання - резидентів, зокрема, з експорту товарів (послуг), підлягають зарахуванню на рахунки резидентів у банках України.