Головна Блог Новини Європейський суд з прав людини визнав правоту України в справі «Бац проти України»

Європейський суд з прав людини визнав правоту України в справі «Бац проти України»

28.02.2017
Переглядів : 2383

23 лютого 2017 року на сайті Європейського суду з прав людини (далі – Європейський суд) було опубліковано ухвалу у справі «Бац проти України», у якій Європейський суд, врахувавши надані Урядом зауваження, визнав заяву заявника щодо порушення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) неприйнятною у зв’язку з необґрунтованістю скарг заявника.

Вказана справа стосувалась скарг заявника, Анатолія Йосиповича Баца, на порушення принципу рівності сторін, гарантованого пунктом 1 статті 6 Конвенції, у зв’язку з його стверджуваним неповідомленням про розгляд апеляційної скарги у справі, де він був позивачем, що унеможливило захист його інтересів. Заявник, зокрема, пов’язував порушення принципу рівності сторін з тим фактом, що на відміну від нього відповідач був присутній у судовому засіданні.

Згадайте новину: Голова Верховного Суду України Я. Романюк: Лише 1% скарг українців до ЄСПЛ допускається до розгляду!

Урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини було сформовано та надіслано до Європейського суду ряд аргументів, які вказували на необгрунтованість прав заявника, гарантованих Конвенцією.

Розглядаючи аргументи сторін, Європейський суд зазначив, що оскільки заявник мав можливість подати письмові зауваження на апеляційну скаргу відповідача та викласти свої аргументи у своїй касаційній скарзі заявник мав адекватну можливість захистити свої інтереси в національних судах. Крім того, незважаючи на те, що заявник заперечував отримання судової повістки разом з надісланою йому апеляційною скаргою та вказував на невідповідності у матеріалах його цивільної справи, що підтверджують його позицію, Уряд України надав Європейському суду переконливі аргументи та докази вручення йому зазначеної повістки.

Згадайте новину: За рік Україна програла або визнала поразку у більше ніж 1000 справах в ЄСПЛ

Європейський суд також взяв до уваги те, що під час судового засідання судом апеляційної інстанції розглядалось питання щодо належності повідомлення заявника про судове засідання, з огляду на що Європейський суд, зокрема, зазначив, що «зазвичай до компетенції Суду не відноситься заміна оцінки фактів національних судів своєю власною оцінкою, і, як правило, саме національні суди мають оцінювати подані до них докази».

Таким чином, Європейський суд дійшов висновку, що скарги заявника є необґрунтованими та такими, що мають бути визнані неприйнятними відповідно до пунктів 3 та 4 статті 35 Конвенції.

Джерело: Держінформ’юст

Читайте статтю: Як рішення ЄСПЛ допомагають постановленню справедливих вироків

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст