Головна Блог Новини ЄСПЛ визначив ціну помилкового вбивства під час спецоперації правоохоронців («Рамазанова та Алєксєєв проти Росії»)

ЄСПЛ визначив ціну помилкового вбивства під час спецоперації правоохоронців («Рамазанова та Алєксєєв проти Росії»)

07.07.2020
Автор:
Переглядів : 2391

Під час операції із затримання наркодилерів в коридорі багатоквартирного житлового будинку у поліцейських, які були в цивільному і не представилися, виник конфлікт з двома мешканцями, в результаті якого був убитий один з них.

Згодом виявилося, що нарколабораторія була обладнана в сусідній орендованій квартирі, а в результаті інциденту постраждали невинні люди.

Інна Рамзанова, вдова убитого, ініціювала кримінальну справу, в якій співробітників міліції спочатку визнали винними, але згодом виправдали, вважаючи, що вони діяли в рамках самозахисту, а висунуті звинувачення ґрунтувалися лише на припущеннях. Таке рішення підтвердив і верховний суд регіону.

І.Рамазанова та другий постраждалий звернулися до ЄСПЛ, передає інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Посилаючись на статтю 2 (право на життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, стверджувалося, що чоловіка вбили поліцейські, а розслідування інциденту по факту смерті не було ефективним.

Згадайте новину: Розслідування злочину завершене, але строки давності минули. Чи діє презумпція невинуватості?

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій та присудив І.Рамазановій 45 тис. євро компенсації моральної шкоди.

Прес-реліз,
виданий Секретарем Суду
ЄСПЛ, 139, (2020)
26.05.2020

Ramazanova і Alekseyev проти Росії (№ 1441/10)

Справа стосувалася поліцейської операції з арешту виробників наркотиків у квартирі, під час якої R., чоловік заявника і сусід підозрюваних, отримав смертельне вогнепальне поранення.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст