Головна Блог Новини ЄС готовий постачати Україні електроенергію в разі її дефіциту

ЄС готовий постачати Україні електроенергію в разі її дефіциту

01.11.2022
Переглядів : 972
Якщо росія продовжить завдавати шкоду енергетичній інфраструктурі України й це спричинить гострий дефіцит електроенергії, то постачати електроенергію Україні буде Європейський Союз.
Про це заявила Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон.
«У нас є необхідні передумови для цього. Перший крок був зроблений ще в березні, коли ми за два тижні синхронізували українську енергомережу з мережею континентальної Європи, у чому багато хто сумнівався. У цій системі електроенергія може передаватися в обох напрямках. Це означає, що Україна може як експортувати, так і імпортувати електроенергію з ЄС», — заявила вона.
За словами Кадрі Сімсон, найбільш очевидне рішення — електроенергія надходитиме в Україну через країни-сусіди.
«Країни, які могли б продавати електроенергію Україні, — це, звичайно, її найближчі сусіди», — зазначила вона.
При цьому обсяги, які ці країни можуть продавати, будуть збільшені спеціально з метою забезпечити Україну електроенергією.
«Вони обмежені потужностями для торгівлі, погодженими в рамках європейської енергомережі ENTSO-E. Ми продовжуємо дуже тісно співпрацювати з ними, щоб збільшувати цей ліміт», — наголосила Сімсон.
Нагадаємо, в українську енергомережу вже почала надходити електроенергія з Європи. Про це свідчить інформація на сайті мережі системних операторів Європи ENTSO-E.
Наразі здійснюються лише тестові поставки, але вже четвертий енерготрейдер почав імпортувати електроенергію в Україну.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст