Головна Блог Новини Eлектронне декларування: які нововведення чекають у 2020 році?

Eлектронне декларування: які нововведення чекають у 2020 році?

11.03.2020
Переглядів : 2355

В рамках проєкту Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні «Міста доброчесності», що реалізується у партнерстві з Програмою розвитку ООН та фінансується Європейською Комісією та Міністерством закордонних справ Данії було проведено дводенні тренінги для посадових осіб місцевого самоврядування. Тренінги проходили у трьох містах – Житомирі, Нікополі та Червонограді, повідомляє shtab.net

Одним із найбільш актуальних питань серед учасників було новації електронного декларування. Виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик був залучений до проведення навчань, в якості тренера та розповів про основні зміни у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції». Розглянемо основні нововведення при заповненні електронних декларацій.

Банківські рахунки

З січня цього року у декларації з’явився новий розділ – 12.1 «Банківські та інші фінансові установи у яких у суб’єкта декларування або членів сім’ї відкриті рахунки».

У цьому розділі вказуються відомості про всі відкриті банківські рахунки, в тому числі закордонні. Тому рахунки вказуються у міжнародному форматі IBAN. Також вказуються особи, які можуть розпоряджатися рахунком або мають доступ до індивідуального банківського сейфа.

Як знайти ці рахунки? По-перше, необхідно згадати у яких банках у Вас відкриті рахунки. Враховуйте, що відсутність картки не виключає того, що у банку відкритий рахунок. Також, нульовий баланс на рахунках не дає підстав не декларувати такий рахунок.

Далі необхідно дізнатися у банківських і фінансових установах як отримати перелік рахунків. Але для цього не потрібно йти до банку. Дізнайтеся, чи є ця опція в мобільному банкінгу Вашого банку. Наприклад, такий функціонал надають ПриватБанк, Ощадбанк, а також OTP банк.

Згадайте новину: Розірвання шлюбу не звільняє від декларування майна колишнього чоловіка або дружини

Унікальний номер запису в реєстрі

Відтепер декларант та член його сім’ї зазначитиме номер із Єдиного державного демографічного реєстру. Цей номер є у закордонному біометричному паспорті або на ID-картці громадянина України. Якщо ж таких документів у декларанта або членів родини немає, то у відповідному полі декларації слід обрати позначку «Не застосовується».

Криптовалюта

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст