Головна Блог Новини Екс-поліцейським, яких виправдали від хабара, присудили 2,5 млн грн компенсації

Екс-поліцейським, яких виправдали від хабара, присудили 2,5 млн грн компенсації

14.05.2019
Автор:
Переглядів : 5966

Суд стягнув з держави 2,5 млн грн компенсації двом колишнім співробітникам оперативних підрозділів ГУМВС України у Запорізькій області, яких звинувачували в отриманні хабара.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на рішення від 24 квітня.

Вони 24 місяця перебували під слідством та судом і подали позов про відшкодування втраченого заробітку, витрат на юридичну допомогу, відсотків за користування позиченими на заставу коштами, а також стягнення моральної шкоди.

Так, за одного з обвинувачених було внесено заставу 4,9 млн грн, які його дружина, дізнавшись про жорсткоке побиття у СІЗО, позичила з великими відсотками. Інший обвинувачений перебував у СІЗО 76 діб, поки йому не зменшили заставу до 1,4 млн грн.

Обидва позивачі були звільнені з органів внутрішніх справ і до сьогодні є безробітними, не можуть забезпечувати свої сім’ї. Дружина одного з них також втратила керівну посаду в поліції.

Суд задовольнив позови частково.

Так, одному з них присудили 1,67 млн грн, з яких 1 млн грн – відшкодування відсотків за користування позиченими на заставу грошима.

Іншому позивачу суд стягнув 881 тис. грн., не визнавши вимоги в частині відсотків щодо користування позикою, оскільки вони не були підтверджені документами., але присудив 312 тис. грн компенсації за юридичні послуги.

Розмір компенсації моральної шкоди суд визначив по 500 тис. грн кожному.

На час притягнення до кримінальної відповідальності один із позивачів був старшим оперуповноваженим Управління боротьби із кіберзлочинністю ГУМВС в Запорізькій області, а інший – оперуповноваженим сектору карного розшуку Шевченківського РВ ЗМУ УМВС України в Запорізькій області.

Як відомо з вироку суду, у грудні 2014 працівники поліції обшукували помешкання у справі про незаконний обіг наркотиків. Один із оперативників мав спільного знайомого із господинею і начебто подзвонив йому та запропонував за 30 тис. доларів вплинути на слідчого щодо невідображення в протоколі обшуку речовин, які можуть бути наркотичними та сильнодіючими лікарськими засобами. Отримавши відмову, поліцейський нібито висловлював пропозицію знайомому ще протягом півроку, обіцяючи також вплив на суддю і призначення покарання, не пов’язаного з позбавленням волі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст