Головна Блог Новини Економічне бронювання. Чи можуть ФОПи забронювати себе та працівників

Економічне бронювання. Чи можуть ФОПи забронювати себе та працівників

17.06.2024
Переглядів : 19823

В очікуванні на розгляд законопроєкту про економічне бронювання Фокус вже зараз дізнався, чи поширюється бронювання на ФОПів, як це відбувається та що може змінитися у питанні бронювання співробітників та підприємців незабаром.

Законопроєкт щодо економічного бронювання "Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки" №11331 нещодавно зареєстрували у Верховній Раді. Згідно з документом, про який розповів один із соавторів проєкту народний депутат Дмитро Наталуха, фізична особа-підприємець (ФОП) зможе забронюватися та забронювати працівників, якщо підтвердить реальне ведення діяльності протягом останнього року. Адвокати проконсультували Фокус щодо сьогоднішньої ситуації з бронюванням та тонкощів майбутнього економічного бронювання.

Умови і правила: які підприємці сьогодні можуть забронювати себе від мобілізації

Сьогодні основною умовою бронювання є не форма здійснення підприємницької діяльності, а реальність її здійснення, вид, обсяг заробітку від такої діяльності та сума сплаченого податку. Про це Фокусу розповіла партнерка, адвокатка адвокатського об’єднання "Фомін і партнери" Юлія Степаненко.

Нещодавно у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт щодо економічного бронювання

Вона зазначила, що закон визначає, що бронюванню під час дії воєнного стану підлягають працівники, які працюють, зокрема на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. "Питання бронювання ФОП і можливість набуття ними статусу "критично важливих" чинним законодавством на сьогоднішній день не врегульоване", — зазначила адвокатка.

Дійсно, теоретично ФОПи можуть отримати бронь від мобілізації. Це можливо у разі, якщо фізична особа-підприємець і її працівники виконують стратегічно важливу роботу для оборонної здатності України, додає PR-менеджерка порталу Work.ua Вікторія Білякова. "Якщо ФОПи виконують замовлення від Міноборони, вони мають право отримати бронювання працівників", — каже експертка. Проте, на відміну від великих бізнесів, ФОП, що працює у харчопромі, на паливному ринку або у IT, можливості себе забронювати сьогодні не має.

Економічне бронювання ФОП: основні умови для отримання відстрочки від мобілізації

Процедура бронювання сьогодні є однаковою для всіх без винятків, незалежно від того, чи це фізособа-підприємець, чи державне підприємство. Запропонований депутатами проєкт закону №11331 передбачає внесення змін до Податкового кодексу щодо бронювання за воєнний збір суб'єктами господарювання, проте законопроєкт не вказує форму реєстрації підприємства, а отже, мається на увазі будь-який суб'єкт, включаючи фізосіб-підприємців.

Відомо про наступні умови для бронювання ФОПів, що можуть бути розглянуті та затверджені внаслідок ухвалення змін до законодавства:

  • реальне ведення діяльності протягом останнього року;
  • сплата військового збору у сумі 20 000 грн на місяць за працівника (тут важливо нагадати, що ФОП першої групи одразу "випадають" з цього списку, адже позбавлені можливості наймати працівників);
  • бронюються найбільш "критично важливі" працівники, що вирішує ФОП, адже податок сплачується не найманим працівником, а самим суб’єктом господарювання.

· Відсоток заброньованих буде визначений Кабміном, а отже бронювати всіх найманих співробітників ФОПи не зможуть

· Водночас, відсоток заброньованих буде визначений Кабміном, а отже бронювати всіх найманих співробітників ФОПи не зможуть. Проте це те, що стосується проєкту №11331, але найближчим часом в Раді можуть зареєструвати і альтернативні, про зміст яких зараз інформації, на жаль, немає.

Бронювання і зарплата — чи залишать цю норму

Суперечки щодо рівня зарплатні і можливості отримати відстрочку від призова точаться ще з березня 2024-го. Дійсно, у Кабміні пропонували прив'язати бронювання працівників до рівня заробітної плати.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст