Головна Блог Новини Довічне позбавлення волі: посилено покарання за держзраду та диверсії

Довічне позбавлення волі: посилено покарання за держзраду та диверсії

09.03.2022
Переглядів : 1688

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає посилення кримінальної відповідальності за державну зраду і диверсії.

Йдеться про документ №7116, який Верховна Рада ухвалила 3 березня.

Згідно з даними на сайті ВР, закон вже повернуто з підписом президента.

Цим документом вносяться зміни до статей 111 та 113 Кримінального кодексу:

• За державну зраду тепер передбачено покарання у вигляді 15 років в’язниці або довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. Досі ж за держзраду карали позбавленням волі на строк від 12 до 15 років (з конфіскацією майна чи без неї).

• Також передбачено максимальне покарання за вчинення диверсій в умовах воєнного стану чи збройного конфлікту: позбавлення волі на 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Законом запроваджується заборона на амністію осіб, які скоїли держзраду чи диверсію.

Крім того, Володимир Зеленський підписав закон №7124 про посилення відповідальності за мародерство. Цей документ народні депутати також ухвалили 3 березня.

Ним підвищується мінімальна межа кримінального покарання за мародерство.

Так, особі, яка викрала на полі бою речі, що знаходилися при вбитих чи поранених (вчинила мародерство), загрожуватиме позбавлення волі на строк від 5 до 10 років (досі було від 3 до 10 років).

Крім того, доповнюються кваліфікуючою ознакою – вчинення в умовах воєнного або надзвичайного стану – склади злочинів, передбачені статтями: 185 (Крадіжка), 186 (Грабіж), 187 (Розбій), 189 (Вимагання), 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) ККУ.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст