Головна Блог Новини Достижения "власти ФОПов": что изменится для малого бизнеса в новом году

Достижения "власти ФОПов": что изменится для малого бизнеса в новом году

13.01.2020
Переглядів : 3625

В правительстве и парламенте количество бывших физлиц-предпринимателей достигло исторического максимума. Значит ли это, что во власти есть кому заботиться об интересах малого бизнеса, пишет epravda.com.ua (укр)

Нинішню владу іноді називають "владою ФОПів", і номінально це справді так. У складі уряду колишніх ФОПів — половина.

За даними джерел автора, серед народних депутатів 125 точно були ФОПами і ще 117 — "під підозрою". Можливо, це їхні повні тезки. Очікувано найбільше колишніх ФОПів серед представників "Слуги народу": 108 доведених та 66 імовірних.

Дані свідчать, що в системі влади є кому висувати законодавчі ініціативи для поліпшення умов роботи малого бізнесу.

До того ж, багато ФОПів на виборах підтримувало нову команду. Якщо не 73%, то все одно статистично це була більшість. Проте їхні шляхи швидко розійшлися і тепер ФОПи протестують проти політики "своєї" влади.

Які новації "команди Зеленського" обурили представників малого бізнесу? Що змінилося за останні чотири місяці в законодавстві щодо ФОПів? Що їх чекає незабаром? Як малий бізнес може вибудовувати відносини з владою?

Вспомните новость: Кабмин разрешил проверять бизнес без предупреждения - начал действовать обновлённый порядок

Битися чи миритися

Якщо покласти на терези все, що "влада ФОПів" зробила для малого бізнесу, то відділити зраду від перемоги буде непросто. Навіть якщо відкинути озвучені наміри й аналізувати лише реалізоване.

Обов'язкове використання касових апаратів (РРО) та "кешбек"

Документи: закони про РРО та про внесення змін до Податкового кодексу щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг.

Це найрезонансніші ініціативи нової влади щодо малого бізнесу. Ці закони Верховна Рада ухвалила у вересні 2019 року. Вони ще не набули чинності, але спричинили протести і навіть спровокували створення руху #SaveФОП.

Наміри, задекларовані урядом у цих документах, шляхетні: великі компанії прикриваються ФОПами для приховування обігу коштів. Мовляв, коли чек покупцеві дає не крамниця, а ФОП, то ліміт прибутку 5 млн грн він може отримувати за один день і про це ніхто не дізнається.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст