"Економічна правда" розповідає про виплати з безробіття в умовах воєнного стану у 2024 році.

Хто може отримати статус безробітного та на які виплати можуть розраховувати такі особи?

Кожен українець, який з тих чи інших причин втратив роботу, має право на отримання державної допомоги по безробіттю. За даними Державної служби зайнятості, на 1 січня 2024 року статус безробітного мали понад 96 тисяч осіб.

Чимало громадян на певному етапі свого життя проходили процедуру оформлення допомоги в центрах зайнятості. Однак в умовах дії воєнного стану в питанні отримання статусу безробітного та навіть порядку виплат є свої особливості.

Хто може отримати статус безробітного

Відповідно до Закону «Про зайнятість населення», статус безробітного може отримати людина віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має доходів для забезпечення існування. Це, зокрема:

  • людина працездатного віку, яка втратила роботу та інші види доходів, яка не отримує пенсію та є працездатною;
  • особа з інвалідністю, яка не досягла пенсійного віку та отримує соціальну допомогу від держави по інвалідності;
  • людина молодша 16-річного віку, яку звільнили з роботи через перепрофілювання підприємства або за результатом скорочення штату;
  • одинока мати (батько), що доглядає за дитиною з інвалідністю та один з батьків, який відповідно до закону, мають право на призначення надбавки на догляд за дитиною.

У будь-якій із вказаних вище умов така людина має бути працездатною та бути готовою до пошуку роботи.

Як отримати статус безробітного

Подати заяву на отримання статус безробітного можна як у будь-якому центрі зайнятості, незалежно від місця реєстрації, так і в електронному форматі через портал державних послуг «Дія» або на офіційному сайті Державної служби зайнятості.

Які документи потрібно мати

Для оформлення статусу безробітного слід мати: