Головна Блог Новини До трьох членів ВККСУ подано адмінпозови. Кількість відповідачів може зрости

До трьох членів ВККСУ подано адмінпозови. Кількість відповідачів може зрости

19.02.2019
Переглядів : 1886

15 лютого стало відомо про надходження до Окружного адміністративного суду міста Києва (надалі — ОАСК) позовів щодо відсутності повноважень у трьох членів ВККСУ. Однак кількість відповідачів може зрости до восьми, і тоді роботу Комісії буде заблоковано.

Хто, до кого і чому позивається?

Як показує офіційний веб-портал «Судова влада України», зазначені позови, — яких на даний час два, — подав Ігор Штульман, екс-суддя Вищого адміністративного суду України. Відповідачами виступають такі члени ВККСУ:

- Сергій Козьяков (Голова Комісії), призначений 24 жовтня 2014 року Наказом Міністерства юстиції України;

- Станіслав Щотка, призначений 5 грудня 2014 року наказом Голови ДСАУ;

- Тетяна Весельська, призначена 19 грудня 2014 року від Уповноваженого ВРУ з прав людини.

За повідомленням ЗМІ позивач звернувся до ОАСК, оскільки, на його думку, закінчилися чотирирічні строки повноважень кожного з відповідачів.

На стику законів

Дискусії щодо строку повноважень членів ВККСУ, призначених наприкінці 2014 року, у профільних виданнях точилися ще з літа 2018 року. Одні, посилаючись на Голову ВККСУ Сергія Козьякова, припускали, що частина членів Комісії, призначена в 2014 році, «розраховує» на шестирічний строк повноважень.

Інші цитували голову Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Михайла Смоковича, який переконливо доводить, що на підставі законодавства зазначені члени ВККСУ призначені на шість років. А, отже, їхні повноваження не можуть закінчитись раніше 2020 року.

Чому ж виникають такі дискусії серед юристів? Причиною цьому є здійснення відповідачами своїх повноважень за умов нестабільності законодавства України про судоустрій. Адже на момент їх призначення була чинною та редакція ст.92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 р. №2453-VI (надалі — Закон №2453), згідно з якою членами ВККСУ по одній особі призначали:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст