Головна Блог Новини Державна допомога для ВПО: хто може отримати та які правила діють щодо її надання у 2024 році

Державна допомога для ВПО: хто може отримати та які правила діють щодо її надання у 2024 році

17.05.2024
Переглядів : 1066

Україна вперше стикнулася з великим внутрішнім переміщенням громадян через окупацію Криму та частини території Донецької й Луганської областей у 2014 році. Люди, які змушені були виїхати, залишивши домівки й інше своє майно, мали оформити статус внутрішньо переміщеної особи, щоб отримати допомогу від держави.

За даними Міністерства соціальної політики, в Україні станом на кінець грудня 2021 року офіційно налічувалось 1 млн 476 тисяч 243 переселенці. Але далеко не всі українці, що були вимушені змінити своє місце проживання, реєструвалися як ВПО, тож реальна кількість переселенців була набагато більшою. ВПО постійно стикалися з безліччю проблем через штамп в паспорті про постійне місце реєстрації на тимчасово окупованої території, серед яких — проблеми з арендою житла, необхідність проходити ідентифікацію у банках, обмеження в виборчому праві тощо. Низку важливих питань щодо інтеграції ВПО вирішено не було. А з лютого 2022 року — початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну — число переселенців значно зросло. Тож розберемося, що передбачає статус ВПО та яку допомогу від держави можна отримати у 2024 році.

Статус ВПО може отримати людина, яка змінила місце проживання лише в межах України.

Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні. Саме люди, що виїхали з цих громад, мають право на отримання статусу ВПО та гарантовану державну грошову допомогу. Наразі до Переліку належать громади у Донецькій, Луганській Дніпропетровській, Харківській, Сумській, Херсонській, Запорізькій, Чернігівській та Миколаївській областей, АР Крим та місто Севастополь.

Право на отримання допомоги мають також ВПО, житло яких зруйноване або непридатне до проживання через збройну агресію РФ, та діти, які народились у ВПО.

Щоб отримувати державну грошову допомогу, необхідно оформити довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Подати заявку для отримання статусу ВПО можна кількома способами:

• у ЦНАП громади, де знаходиться внутрішньо переміщена особа;

• через Управління праці та соціального захисту населення на новому місці проживання.;

• через портал або мобільний додаток "Дія".

Довідку для дитини до 14 років може оформити родич або опікун, а замість людини, яка має обмежену дієздатність, це може зробити її законний представник.

Для отримання довідки ВПО потрібні такі документи:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст