Головна Блог Новини Де в Україні законно літати коптером (дроном)

Де в Україні законно літати коптером (дроном)

28.04.2021
Автор:
Переглядів : 3640

Трохи теорії

Коптери - це безпілотні повітряні судна (БПС) і вільно використовувати їх (без реєстрації та отримання спеціальних дозволів) можна, якщо максимальна маса коптера - не більше 20 кг і ви користуєтесь ним для спортивної діяльності чи розваг. Але навіть у такому випадку треба дотримуватись правил: виконувати польоти в межах прямої видимості (коли пілот підтримує візуальний контакт з пристроєм), не вище 120 м, на швидкості не більше 160 км/год, поза межами зон заборон та обмежень (про це далі), уникаючи скупчень людей та щільної забудови та дотримуючись інших правил, про які йдеться далі.

Зони заборон та обмежень

Дуже важливо звертати увагу на зони заборон та обмежень, які представлені на сайті Державіаслужби у вигляді окремої карти, що містить інформацію щодо кожної з наведених зон.

Карта заборон та обмежень

Згідно з цією картою, польоти коптерів заборонені майже в усіх великих містах України. А якщо додати заборону літати у місцях “скупчення людей” та “щільної забудови” - фактично маємо заборону без дозволу літати в населених пунктах.

Водночас, в законодавстві немає визначення, що таке «скупчення людей» та «щільна забудова», тому можливі різні трактування цих понять. Наприклад, до поняття щільна забудова можна в теорії віднести територію житлових будинків та прибудинкову територію. В такому випадку краще літати дроном вздовж паркану, щоб точно не порушувати правило “щільної забудови”.

Скільки людей можуть утворити “скупчення людей” також незрозуміло, оскільки це оціночне поняття і в кожному окремому порядку буде трактуватися по-різному.

Також не можна використовувати коптери:

- ближче 5 км від зовнішніх меж злітно-посадкових смуг аеродромів або не ближче 3 км від зовнішніх меж злітно-посадкової смуги злітно-посадкового майданчику/вертодромів, крім випадків узгодження з експлуатантом аеродрому/злітно-посадкового майданчику/вертодрому;

- ближче 500 м від пілотованих повітряних суден;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст