Головна Блог Новини Чому мораторій на продаж землі нікого не захищає

Чому мораторій на продаж землі нікого не захищає

29.09.2018
Переглядів : 1668

Починаючи з 2002 року і до сьогодні в Україні офіційно діє мораторій на купівлю-продаж земель сільгосппризначення, який був запроваджений на певний час з метою захисту прав, та для розробки законодавства щодо правил на ринку землі, повідомляє biz.censor.net.ua

Мораторій передбачений п.14,15 Перехідних положень Земельного кодексу України та забороняє купівлю-продаж або інший спосіб відчуження і зміну цільового призначення (використання) земельних ділянок.

Якщо виходити зі змісту статті 41 Конституції України, то кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, однак ситуація, що склалась у нашій країні стосовно ринку землі, не сприяє повноцінному використанню своїх прав відносно землі.

Відсутність вільного земельного ринку перешкоджає здоровій конкуренції та розвитку сільськогосподарської галузі. Неефективне управління земельними ресурсами приводить до того, що Україна як аграрна держава втрачає економічну привабливість на світовому ринку.

Згадайте новину: Прем'єр Гройсман каже, що не продасть землю іноземцям, але ринок землі потрібний

Існування мораторію на землю с/г призначення обмежує права власників паїв та унеможливлює кредитування сільгоспвиробників під заставу землі, а відсутність інвестицій впливає на розвиток сільського господарства в цілому.

Великі с/г виробники також юридично не захищені, оскільки змушені щороку переукладати сотні договорів, і завжди є ризик того, що хтось не захоче продовжувати термін дії договору оренди земельної ділянки (паю).

Про неефективність мораторію також свідчить можливість виведення землі через законодавчу неврегульованість земельних відносин.

Існують випадки на українському аграрному ринку, коли землі сільськогосподарського призначення, які офіційно знаходяться під мораторієм, продають і перепродують на тіньовому ринку завдяки недосконалості українського законодавства.

Договори оренди землі на 49 років, сервітут, емфітевзис де-факто дозволяють безперешкодно користуватися та продавати права користування землями третім особам. Саме тому існування тіньового ринку сільськогосподарських земель викликає таке занепокоєння.

Відміна мораторію позитивно вплине на економічні показники економіки, але безумовно при дотриманні умов демократичних принципів регулювання земельних відносин, збереження гарантій прав власників та затвердження механізмін державного контролю оббігу земельних ділянок.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст