Головна Блог Новини Чи стане новий Конституційний суд ще й незалежним?

Чи стане новий Конституційний суд ще й незалежним?

22.07.2017
Переглядів : 1536

Експерти нарікають, що новий закон про Конституційний суд залишить його політично залежним від влади.

Схвалений в останній пленарний тиждень літа законопроект вже підписав спікер парламенту та направив на затвердження президенту.

Парламентська опозиція намагалася заблокувати документ, посилаючись на порушення регламенту під час голосування, але їй не вдалося.

Якщо документ підпише президент, на КС чекають суттєві зміни. Проте, як вказують експерти, не з'явиться головного - незалежного і прозорого відбору суддів Конституційного суду.

Згадайте новину: Хто очолить Конституційний суд. Муки вибору Порошенка

Окрім того, через новий закон про КС провладні фракції змінили спосіб обрання омбудсмена.

Уповноважений з прав людини тепер обиратиметься відкритим, а не закритим голосуванням, що вже критикують незалежні експерти.

Сенати, гроші та конкурси

Влітку 2016 року поправками до Конституції депутати суттєво змінили систему роботи Конституційного суду. Тепер парламент вніс ці норми і в новий закон про КС.

У Конституції передбачили, що кандидатів на посади суддів відбиратимуть на конкурсі. А потім їх призначатиме президент, парламент та з'їзд суддів за своїми квотами.

Умови конкурсу мали виписати в законі, й багато експертів сподівались, що цей відбір буде ефективним.

Також у роботу КС вписали новий вид звернення - конституційну скаргу на закони, яку може подати будь-який громадянин.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст