Головна Блог Новини «Борг Януковича» - 3 млрд. доларів були отримані від росії під тиском, або цікава позиція Верховного Суду Англії

«Борг Януковича» - 3 млрд. доларів були отримані від росії під тиском, або цікава позиція Верховного Суду Англії

16.03.2023
Переглядів : 1151

Що сталося

15 березня Верховний суд Англії ухвалив рішення за підсумками розгляду позову Росії проти України щодо повернення позики за єврооблігаціями на 3 млрд дол, більш відомого як "борг Януковича".

Суд відхилив два заперечення захисту, які стосувалися незаконності емісії єврооблігацій. Україна наполягала на тому, що зазначені цінні папери в грудні 2013 року випустили з порушенням внутрішнього законодавства.

Проте суд визнав "достатніми та сильними" аргументи про те, що цей борг був узятий під примусом Росії.

Захист стверджував, що внаслідок погроз, здійснюваних РФ до випуску єврооблігацій, та актів економічної і військової агресії з її боку Україна була позбавлена права вибору і внаслідок примусу уклала угоду про отримання позики.

Верховний суд Англії розглядав справу наприкінці 2021 року, до великої війни, тому агресія Росії після 24 лютого 2022 року не враховувалася під час ухвалення цього рішення. Однак суд зазначив, що надалі не може ігнорувати цей факт.

Суд відправив справу про "борг Януковича" на повторний розгляд у першу інстанцію англійського судочинства. Важливо, що цей розгляд проходитиме за повною процедурою у відкритому засіданні.

Цього разу слухання стосуватимуться "примусу і тиску", який чинила на Україну Росія у 2013 році та після цього, наслідком чого став випуск єврооблігацій на 3 млрд дол.

"Велика перемога справедливості та верховенства права. Верховний суд Англії дійшов до висновку, що аргументи лінії захисту України щодо примусу, які ґрунтуються на фактах погроз агресії Росії, мають бути досліджені за повною процедурою під час відкритого засідання в англійському суді", – коментує рішення Міністерство фінансів.

Що це означає

Суд відхилив вимоги РФ про погашення Україною заборгованості на 3 млрд дол. Водночас якщо Росія вирішить продовжувати судитися за ці кошти, то процедуру оскарження Кремль повинен буде проходити спочатку.

Іншими словами, якщо Росія не захоче далі судитися за "борг Януковича", то Україні не доведеться виплачувати 3 млрд дол, проценти і штрафи, які нарахували за ним з 2015 року. Цей борг Україна просто спише зі своїх рахунків.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст