Головна Блог Новини Бомбосховища чи споруди захисту: законодавчі нововведення - № 7398

Бомбосховища чи споруди захисту: законодавчі нововведення - № 7398

13.09.2022
Переглядів : 2540

Війна, яку Російська Федерація розпочала проти українського народу, змусила нас переглянути відношення до важливості споруд цивільного захисту. Не буде великою таємницею, той факт, що як цивільне населення так і держава не надавали їм належного значення.

Однак, реальність диктує свої правила.

29.07.2022 Верховною Радою підписано законопроект (№ 7398) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій» (далі – «Закон»).

Згідно пояснювальної записки, Закон розроблено з метою вжиття додаткових заходів у сфері будівельної діяльності, пов’язаних із захистом населення від вибухів, вибухових хвиль, ураження небезпечними хімічними, радіоактивними і біологічно небезпечними речовинами.

Передбачається внесення змін та доповнень до наступних нормативно-правових актів: Кодекс цивільного захисту України, Закону України «Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Закону України «Про ринок електричної енергії».

Для належного розуміння, слід зупинитись на визначеннях захисної споруди цивільного захисту та споруд подвійного призначення, які містяться у Кодексі цивільного захисту України з урахуванням запропонованих змін.

Так, захисні споруди цивільного захисту - інженерні споруди, призначені для захисту населення від впливу небезпечних факторів, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів.

Споруди подвійного призначення - наземні або підземні будівлі/споруди чи їх окремі частини, що спроектовані або пристосовані для використання за основним функціональним призначенням, у тому числі для захисту населення, та в яких створені умови для тимчасового перебування людей.

Визначення «бомбосховище», є більш зрозумілим населенню і часто використовують в розмовній мові, хоча такий термін не містить нормативного закріплення.

Далі розглянемо деякі із запроваджених змін до Кодексу цивільного захисту України.

Статтю 3 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» пропонується доповнити частиною 10, згідної якої визначається обов’язкова наявність розділу інженерно-технічного захисту у проектній документації.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст