Головна Блог Новини Без бою олігарх Фірташ не здасться або держава поки що не може повернути у своє розпорядження цілісні майнові комплекси, які знаходились в оренді ПрАТ "Кримський ТИТАН"..

Без бою олігарх Фірташ не здасться або держава поки що не може повернути у своє розпорядження цілісні майнові комплекси, які знаходились в оренді ПрАТ "Кримський ТИТАН"..

11.09.2014
Автор:
Переглядів : 1380

У світлі останніх подій перед одіозним бізнесменом Дмитром Фірташем постала загроза втрати всього титанового бізнесу принаймні на території України.

Флагманом титанової галузі в Україні та найкрупнішим підприємством по виробництву диоксиду титану на території Східної Європи є переробний завод «Кримський Титан», який розташований у північній частині Кримського півострову біля кордону Херсонської області у місті Армянську. У зв’язку з анексією Криму Російською Федерацією майбутнє заводу туманне, а існуюча структура власності під загрозою націоналізації самопроголошеної влади в Криму та рейдерства з боку Росії.

Акціонерами ПрАТ «Кримський ТИТАН» є Державна акціонерна компанія «Титан» - 50% + 1 акція (цілісний майновий комплекс) та компанія «Ostchem Germany GmbH» - 50% - 1 акція (фінансовий капітал), яка контролюється через Group DF Дмитро Фірташем.

Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат та Вільногірський гірничо-металургійний комбінати забезпечують сировину для роботи заводу «Кримський титан». На щастя цілісні майнові комплекси цих підприємств знаходяться не в Криму і у державній власності, тому варіанти для маневру в України залишаються.

5 вересня 2014 року на засіданні уряду прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про Іршанський та Вільногірський комбінати, які орендуються ПрАТ «Кримський ТІТАН» на підставі договору, наступне:

"Комбінати були в так званій оренді минулої влади. При прибутках мінімально 1 млрд грн на рік держава отримувала цілих 100 млн грн. Тому ми сьогодні повернули ці комбінати в 100% держвласність. Далі уряд буде приймати рішення приватизувати "Об'єднану гірничо-хімічну компанію", або залишити ці комбінати виключно на 100% в держвласності".

Таким чином, уряд має твердий намір припинити оренду ПрАТ «Кримський ТІТАН» цілісних майнових комплексів Іршанського гірничо-збагачувального і Вільногірського гірничо-металургійного комбінатів та повернути їх до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, закріпити за держпідприємством "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" на правах господарського відання.

Проте відповідно до закону після закінчення строку дії договору оренди цілісного майнового комплексу у вересні 2014 року необхідно провести інвентаризацію та скласти акти повернення майна власнику (акт передання – приймання), чого ще не відбулося.

Сьогодні ПрАТ «Кримський ТИТАН» заявило про те, що залишається орендарем ЦМК Іршанського гірничо-збагачувального і Вільногірського гірничо-металургійного комбінатів, оскільки ці ЦМК не повернуті державі, у встановленому законом порядку ( після інвентаризації, по акту передання – приймання).

Зокрема стверджується наступне: «на сьогодні жоден державний орган країни не має права здійснювати процедуру передачі ЦМК Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК державі. За період липень-серпень 2014 року Кабінетом Міністрів і Фондом держмайна було внесено ряд законодавчих змін, які істотно змінюють процедуру повернення державі орендованих ЦМК Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК. Зокрема, Фонд держмайна видав накази, які, порушуючи чинне законодавство, змінювали порядок проведення інвентаризації ЦМК Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК шляхом перенесення термінів її проведення на значно ближчий час. Орендар не погодився із такими порушеннями і звернувся до окружного адміністративного суду м. Києва, який 04.09.2014 ухвалив рішення про заборону Фонду держмайна та іншим органам, у т. ч. правоохоронним, здійснювати передачу або повернення орендованих ЦМК державі до завершення розгляду справи й ухвалення остаточного рішення.»

Таким чином, сьогодні в судах оскаржуються нормативно-правові акти, які регулюють процедуру повернення орендованого майна (ЦМК) із оренди власнику (державі), і, до того моменту поки суд не ухвалить рішення (при цьому не настільки важливе про що) і це рішення набере чинності, орендоване майно (ЦМК) залишається і користуванні Орендаря (ПрАТ «Кримський ТИТАН»).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст