Головна Блог Новини Аваков назавжди. Як глава МВС вже шість років зберігає владу

Аваков назавжди. Як глава МВС вже шість років зберігає владу

06.03.2020
Переглядів : 1590

Арсен Аваков успішно пережив протистояння з Петром Порошенком та зробив себе незамінним для Володимира Зеленського. Втім, йдеться не про успіхи у реформах, а про вміння вести політичну боротьбу, пояснюють експерти, пише dw.com

Коли наприкінці літа минулого року стало відомо, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков залишиться на своїй посаді, лідер фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія був змушений виправдовуватися, що Аваков залишиться лише на пів року й під "особисту відповідальність" президента Володимира Зеленського. Арахамія запевняв, що за цей час він повністю змінить склад своїх заступників, що почнуть впроваджувати реформу, "яку нам обіцяли".

(Не)тимчасовий голова МВС

Авакову й справді призначать шістьох заступників, однак троє з них будуть з його старої команди "замів", а один з них - Антон Геращенко - до цього працюватиме радником міністра внутрішніх справ. Зеленський спробує перепідпорядкувати Національну гвардію собі напряму, але відмовиться від цих планів. Натомість у Верховній Раді зареєструють та затвердять на профільному комітеті законопроект, яким передбачатиметься наділити МВС надзвичайними повноваженнями - статусом суб'єкта системи військової розвідки із таємним бюджетом та агентами за межами України. А реформа МВС, за словами експертів, опитаних DW, залишатиметься фактично проваленою.

Втім вже через пів року українські ЗМІ обговорюватимуть можливість створення для Авакова посади "силового віцепрем'єра", а Зеленський, виступаючи перед фракцією "Слуги народу", називатиме голову МВС "одним з найефективніших чиновників". У відставку піде прем'єр Олексій Гончарук та частина його підлеглих, але зовсім не "тимчасовий" Аваков. Він залишатиметься на своїй посаді, а Денис Шмигаль буде вже четвертим прем'єр-міністром, якому він формально підпорядковуватиметься.

Аваков, що перебуває на своїй посаді з лютого 2014 року, вже став рекордсменом у цьому кріслі, перевершивши рекорд одного із своїх попередників Юрія Кравченко, який очолював МВС за часів Леоніда Кучми. Розпочавши свою роботу у міністерстві формально ще за Віктора Януковича, Аваков залишався у відомстві під час виконання обов'язків глави держави Олександром Турчиновим та за президентства Порошенка і Зеленського.

Вспомните новость: В ближайшие дни в Украине заработает автоматическая фотовидеофиксация нарушений ПДД. 1,5 месяца - в информационно-предупредительном режиме, - Аваков

Антирейтинг Авакова

Попри таку стабільність, чинному очільнику МВС, згідно з даними Центру Разумкова, не довіряють 74 відсотка опитаних українців. Гірша ситуація лише у експрезидента Петра Порошенка та Віктора Медведчука. Навіть антирейтинг Гончарука, якого Верховна Рада відправила у відставку, наприкінці лютого складав 63 відсотка.

Також за плечами міністра внутрішніх справ низка скандалів: від знаменитих "рюкзаків Авакова", до звинувачень у бездіяльності під час розслідування замаху на херсонську активістку Катерину Гандзюк та, навпаки, у фальсифікації доказів для арешту підозрюваних у справі про вбивство російського журналіста Павла Шеремета.

Експерти також висловлюють незадоволення його діяльністю на посаді голови МВС та особливо - впровадженням реформи поліції. "Замість цього він конкурував за вплив з головами Нацполіції, всупереч своєму мандату займався міжнародною політикою (історія з Марківим, розробка "плану деокупації" тощо) та "грав у велику політику", розповсюджуючи чутки про ймовірну загрозу дестабілазації в країні, "руку Крємля", підтримку з боку "Національних дружин" та інших громадських формувань і так далі", - розповідає експерт Центру політико-правових реформ Євген Крапівін.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст