Головна Блог Новини Асистування при самогубстві, цифрові контракти, вік для зміни статі та ніякого ГК. Що ввійде до нового Цивільного кодексу?

Асистування при самогубстві, цифрові контракти, вік для зміни статі та ніякого ГК. Що ввійде до нового Цивільного кодексу?

28.01.2021
Автор:
Переглядів : 3474

Недавно опублікована концепція рекодифікації Цивільного кодексу наробила чимало галасу в ЗМІ. Що ж пропонують науковці та чи варто боятися смартконтрактів і правових модулів? Як розробники пропонуватимуть диджитал-світу «забути» про ваші персональні дані.

Невеликий конфуз

Не встигли науковці та юристи обговорити перспективні зміни Кримінального кодексу, як інформаційний простір сколихнула звістка про підготовку до оновлення ЦК. Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук на своїй сторінці у «Фейсбуку» оприлюднив проект концепції оновлення ЦК та запросив юристів до обговорення.

Ця концепція, як написав політик, уже незабаром стане предметом обговорення робочої групи парламенту з підготовки законопроекту щодо рекодифікації цивільного законодавства. Про оновлення та зміни тільки заговорили, а невеликий конфуз уже є.

В одному з телеграм-каналів з’явилась інформація, що Р.Стефанчук розробляє зміни до ЦК, які встановлять «тотальний цифровий контроль за громадянами та соціальний рейтинг». Заступник Голови ВР такі закиди назвав «плодом хворої фантазії». В опублікованій концепції немає і слова про соціальний рейтинг громадян. Водночас із «цифровим контролем» не все так однозначно.

Утім, люди вже давно до нього звикли. Інакше не зберігали б у телефоні дані банківських карт, документи та не давали б соціальним мережам доступу до фото та іншої інформації. Проте такий стан речей — точно не здобуток наших парламентарів. Очевидно, дехто підхопив мотиви китайських ЗМІ, які розповідали про цивільний кодекс із так званим соціальним рейтингом.

Як написав Р.Стефанчук, концепція підготовлена провідними вченими-цивілістами. Цікаво, що в авторському колективі «провідні вчені-цивілісти» — представники київської школи права, а от делегатів від харківської та одеської шкіл чомусь немає.

Усе вже вирішено

Для початку автори пропонують розширити перелік відносин або сфери соціальної реальності, які регулює цивільне законодавство. Тож до зазначених у ст.9 ЦК відносин може додатися підприємництво, корпоративна та інформаційна сфери.

Цікаво, що в концепції є теза: «Скасування Господарського кодексу зумовлює необхідність унесення змін до ст.9 кодексу». Тож, мабуть, долю цього кодифікованого акта вже вирішено…

Окремі принципи ст.3 ЦК пропонують уточнити. Наприклад, принцип свободи договору сформулювати як принцип свободи правочину. У концепції також запропоновано вже безпосередньо в процесі підготовки проекту визначити місце розташування принципів: свободи інтелектуальної діяльності, свободи інформації та інформаційного обміну, усвідомленої відповідальної взаємодії людини з автономними роботами та штучним інтелектом, неприпустимості втручання в особисте життя фізичної особи, зумовленого розвитком новітніх технологій — і розвинути їх в окремих книгах ЦК. Імовірно, у новому кодексі можуть з’явитися розділи про неприпустимість свавільного втручання в геном людини, в її організм і зародок, сфери репродукції та інформації про особу, персональні дані.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст