Головна Блог Аналітична стаття Теми Аналіз практики застосування судами ст.16 Цивільного кодексу України

Аналіз практики застосування судами ст.16 Цивільного кодексу України

22.12.2016
Автор:
Переглядів : 5035

Читайте статтю: Відмінність поняття «перегляд судового рішення» від «оскарження» в розумінні процесуального закону та практики Європейського суду з прав людини.

ІНФО: Конвенції про захист прав і основних свобод людини

Які докази мають визнаватися недопустимими, враховуючи критерії ЄСПЛ

Користуйтесь консультацією: Методика встановлення заподіяння моральної шкоди та розміру її компенсації

Методика встановлення заподіяння моральної шкоди та розміру її компенсації

Призначення та проведення експертизи у цивільному судочинстві

Згадайте новину: Україна призупинила виконання деяких зобов'язань перед Радою Європи щодо дотримання прав та свобод людини

Відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. За положеннями ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Метою цього аналізу є вивчення практики застосування судами України способів захисту цивільних прав та цивільних інтересів, з’ясування проблем, що виникають під час розгляду цивільних справ, для забезпечення правильного та однакового застосування законодавства.

При проведенні аналізу використано судову практику застосування ст. 16 Цивільного кодексу України (далі – ЦК), у тому числі відповідні судові рішення Верховного Суду України.

Законодавець у ч. 1 ст. 16 ЦК установив, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, а в ч. 2 цієї статті визначив способи здійснення захисту цивільних справ та інтересів судом.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст