Головна Блог Новини Аналіз 14 земельних проектів: вільний ринок землі, Держгеокадастр, оренда, електронні аукціони, землі оборони

Аналіз 14 земельних проектів: вільний ринок землі, Держгеокадастр, оренда, електронні аукціони, землі оборони

14.11.2019
Переглядів : 5140

Верховна Рада розгляне 14 земельних законопроектів, які відкривають вільний ринок, а також змінюють систему роботи Держгеокадастру, удосконалюють електронні земельні аукціони, коригують механізм використання земель Міноборони та інше. AgroPolit.com пропонує короткий аналіз усіх цих законопроектів.

Тож перший блок, заявлений до голосування, це законопроекти про відкриття ринку землі. Спочатку був урядовий, потім до нього з'явилося 10 альтернативних. Ідемо по порядку.

Законопроект №2178

Автором документа є міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, власне, законопроект визначає відкриття ринку землі. Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» має такі основні пункти:

  • З 1 жовтня 2020 року скасувати заборону на відчуження земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності;
  • Дозволити отримувати у власність землю громадянам України та українським юридичним особам. Особам з іноземним громадянством та без громадянства дозволяється успадковувати землю з правом відчуження протягом року;
  • Встановити мінімальну ціну землі не нижче від нормативної грошової оцінки;
  • Ввести обмеження для однієї особи мати у власності не більш як 15% с/г земель області та не більше від 0,5% с/г земель України;
  • Переважне право на купівлю ділянки віддати її орендареві;
  • Забезпечити право на викуп ділянок для ведення господарства, які їм належать за правом постійного користування та довічного успадкованого володіння з розстрочкою платежу до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці;
  • Запровадити санкції на набуття у власність земельних ділянок для громадян та іноземних держав, визначених у ЗУ «Про санкції».

Законопроект №2178–1

Альтернативний проекту №2178 документ авторства депутатів від «Опозиційна платформа — За життя» Наталії Королевської та Юрія Солода.

Ключовий момент законопроекту – питання продажу землі сільськогосподарського призначення має вирішуватися тільки на всеукраїнському референдумі. А передувати цьому мають наступні кроки:

  • Вимога завершення робіт із створення земельного кадастру, яким будуть встановлені чіткі межі земельних ділянок та їхні законні власники по всій території України
  • Розробка обґрунтованої методики визначення мінімальної ціни землі з урахуванням її родючості, розташування та інших характеристик для кожного регіону України.

Вспомните новость: В Украине стартовала земельная реформа: что нужно знать о проблемном законе

Законопроект №2178–2

Альтернативний до проекту №2178 авторства нардепів від "Батьківщини" Юлії Тимошенко, Сергія Соболєва та Івана Крулька. Пропонується відкласти відміну мораторію та винести це питання на всеукраїнський референдум. Також документ визначає, що у дійсних умовах право на оренду землі обмежується:

  • громадянами України, які мають сільськогосподарську освіту або досвід роботи у сільському господарстві;
  • юридичними особами України, які мають установчі документи з позначкою про ведення с/г виробництва;
  • юридичні особи, котрі виробляють с/г продукцію або надають с/г послуги, обсяг яких становить не менш як 50% від загального обсягу виробленої продукції чи наданих послуг упродовж одного календарного року;
  • держава, в особі уповноваженого Кабінетом міністрів України органу;
  • територіальні громади.

Альтернативний Вадима Івченка №2178-3

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст