Головна Блог Новини Акваріумгейт. Як топлять Холодницького

Акваріумгейт. Як топлять Холодницького

31.03.2018
Переглядів : 1600

Після захопливих «плівок Савченко» країна тепер почує «плівки Холодницького»

В антикорупційній верхівці – скандал, який потенційно може затьмарити судовий процес над Надією Савченко. Перманентне протистояння між різними силовими структурами, які мали б діяти спільно, призвело до того, що дві з них об’єднали свої зусилля проти третьої. Сьогодні директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник визнав співпрацю його відомства і Генпрокуратури у справі проти керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Раніше генпрокурор Юрій Луценко підтвердив, що ГПУ і НАБУ проводили слідчі дії проти керівника САП та визнав, що в кабінеті того з дозволу суду було встановлений «жучок».

У п’ятницю, 30 березня, стало відомо, що генпрокурор та голова НАБУ просять Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів притягнути Холодницького до дисциплінарної відповідальності у рамках кримінального провадження, що розслідується відомствами. У поданні Луценко просить комісію не більше і не менше – розглянути питання зняття Холодницького з посади заступника генпрокурора – керівника САП. Цього ж дня Холодницький був викликаний на допит в Генпрокуратуру для надання зразка голосу, але не явився.

По-хорошому не вийшло

Ця детективна історія розпочалася минулого вівторка зі зливів в пресі про те, що Холодницький під вагою певного компромату вимушений буде піти у відставку. Тоді ж з’явилася інформація про «прослушку», яка була встановлена в його кабінеті на стінках акваріуму. Холодницький підтвердив, що його прослуховували, але не уточнив, хто саме і назвав сам інформаційний викид провокацією і «дуже хорошою медійною збалансованою акцією». Заодно запевнив, що ні в яку відставку не збирається.

З початку розкрутки цього сюжету різноманітні джерела в правоохоронних органах запевняли, що максимум, на що наговорив в своєму кабінеті Холодницький – це дисциплінарне порушення за антисемітські висловлювання. Нібито сам факт розголошення цих «плівок» став би великим репутаційним ударом по борцю з корупцією, який має бути весь в білому. Якби голова САП добровільно пішов у відставку, мабуть, на цьому загадкова історія й завершилась, але він цього не зробив і брудна білизна була витягнута назовні.

Холодницький непрямо підтвердив, що на записах з його кабінету можуть бути не надто приємні висловлювання: «Наша робота є дійсно нервовою, тому, може, і без гарячого слівця не обійтися». Втім виявилось, що прокурорські гріхи не обмежуються міцним слівцем. Принаймні, очевидно, що суду, який давав дозвіл на прослуховування кабінету голови САП, були надані докази його причетності до більш серйозних речей.

Згадйте новину: Луценко ініціює звільнення Холодницького

Прокурорські гріхи

І сьогодні вони були оприлюднені в інтерв'ю Ситника ZN.UA, воно з’явилось підозріло синхронно з поданням до Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів. Глава НАБУ розповів, що розслідування щодо Холодницького було ініційоване після підтвердження інформації про перешкоджання керівництва САП справі проти мера Одеси Геннадія Труханова. Але це вже стало останньою краплею. За словами Ситника, слідчим НАБУ періодично приходила інформація про деякі дивні і непояснювані дії керівника САП і окремих прокурорів, які негативно позначались на ефективності розслідувань Бюро і подальшій судовій перспективі справ. І лише щодо однієї зі справ вдалося отримати конкретну інформацію, яка «підтвердила найгірші підозри». Мова про «справу Труханова» щодо заволодіння коштами одеського міського бюджету в розмірі 185 млн грн при продажі за завищеною ціною будівель заводу «Краян». Після цього для отримання доказів провини Холодницького НАБУ об’єднало зусилля з Генпрокуратурою. Також Ситник розповів, що голова САП зливав інформацію про заплановані обшуки, тиснув на посадових осіб для прийняття ними певних рішень, на суд та підбурював свідків до надання неправдивих свідчень. Все це, за словами Ситника, зафіксовано на «акваріумних плівках», які писались протягом місяця.

Артем Ситник та Юрій Луценко

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст