Головна Блог Аналітична стаття Інтерв'ю Адвокати в силу закону не можуть бути суб’єктами декларування, - голова ВКДКА С.Вилков

Адвокати в силу закону не можуть бути суб’єктами декларування, - голова ВКДКА С.Вилков

25.09.2023
Переглядів : 2574

Конституційний Суд відкрив провадження за скаргою щодо конституційності подання декларацій представниками дисциплінарних органів адвокатури. В Національному агентстві з питань запобігання корупції одразу заявили про можливість зриву в Україні е-декларування. Що відбувається і які перспективи вирішення питання, — про це «ЗіБ» розпитав у голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Сергія ВИЛКОВА.

«Це фактично своєрідний натяк суддям КС»

— Сергію Валентиновичу, чому в НАЗК так занепокоїлися цією конституційною скаргою, що аж звернулися до Президента?

— Керівництво агентства на рівному місці створило проблему і, думаю, що зараз прийшов час їм відповідати за помилки. Правові шляхи вичерпані. Залишилися лише політичні випади та гра на публіку.

Зверніть увагу: процедура розгляду конституційної скарги передбачає можливість відстоювання своєї позиції у судовому засіданні. І це єдиний законний шлях. Але керівник відомства направив Президенту листа, в якому викривив суть проблеми. І не просто направив, а ще й оприлюднив його на сайті НАЗК.

Для чого це робиться?

— Очевидно тут переслідуються цілі тиску на суддів та виправдання власного непрофесіоналізму благими намірами. Хоча Президент і є гарантом Конституції, його повноваження у цьому питанні обмежені ветуванням законів та участю у формуванні складу Суду. Він не може давати вказівки суддям КС (навіть тим, що призначив сам) так або інакше вирішувати конкретну справу. Незалежність є однією із засад діяльності КС. Будь-який вплив на суддю цього суду прямо заборонений законом.

Лист НАЗК, оскільки він був не просто надісланий в Офіс Президента, але ще й оприлюднений, потрапив до засобів масової інформації. Тема декларування чиновників викликає підвищений інтерес у суспільстві, тож зміст листа був поданий у новинах. До його аналізу серед журналістів ніхто не вдавався. Думаю, ніхто навіть не прочитав самої конституційної скарги, аби перевірити твердження. Тож позиція була відображена саме та, яка була їм потрібна.

Також не слід забувати, що судді КС є суб’єктами декларування. І невдоволення з боку НАЗК майбутнім рішенням може мати наслідком особливе ставлення антикорупційного органу до тих суддів, які матимуть позицію, відмінну від позиції агентства. Відтак, звернення до Президента та широке поширення його тексту у ЗМІ — це фактично своєрідний натяк суддям КС.

Читайте статтю: Що варто знати кожному адвокату про фінансовий моніторинг

«ВС самоусунувся від вирішення цього питання»

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст