Головна Блог Новини 20 років Міжнародному кримінальному суду в Гаазі: чого вдалося досягти

20 років Міжнародному кримінальному суду в Гаазі: чого вдалося досягти

20.07.2018
Переглядів : 2400

Суд, який незважаючи на національні інтереси застосовує міжнародне право - на ції ідеї ґрунтувалось створення Міжнародного кримінального суду 20 років тому. Чи реалізується вона сьогодні?

У липні 1998 року це було знакове засідання у Римі. Три роки до нього на заклик ООН проводились переговори про створення Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі. І нарешті, за рішенням Генеральної асамблеї ООН, проходила триденна конференція уповноважених представників, якій мали узгодити міжнародний договір про заснування такого суду. - повідомляє DW.COM

За створення такого роду незалежної інстанції виступали, перш за все, німці - під керівництвом тодішнього міністра закордонних справ Клауса Кінкеля (Klaus Kinkel). Адже досвід міжнародних трибуналів ООН щодо колишньої Югославії та Руанди засвідчив необхідність таких інституцій.

Універсальна юрисдикція

Крім того, ці трибунали могли бути розформовані після досягнення мети - судового переслідування і покарання винуватців військових злочинів, вчинених під час війни в Югославії, та геноциду у Руанді. Тож новий Міжнародний кримінальний суд мав мати більш широку компетенцію, а тому й діяти як постійний орган. Відповідні розслідування мали делегуватись йому, зокрема, резолюціями Ради Безпеки ООН, а рішення ухвалюватись незалежно від суверенних рішень тих держав, які не приєднались до договору про МКС. Судан і Лівія саме і стали маркерами, за якими ці принципи були реалізовані.

Універсальна юрисдикція, яка однозначно торкалась би національного суверенітету, була і є неприйнятною для США та низки інших країн. Адже американські солдати, які беруть участь у військових місіях по всьому світу, теоретично можуть опинитись перед суддями МКС. США також вперто не погоджувались з визначенням агресії, тобто здійснення військового нападу як складу злочину, підсудного цьому суду. Лише у 2010 році він був інкорпорований у відповідні міжнародні документи, які обмежували предметну юрисдикцію суду геноцидом, злочинами проти людяності та воєнними злочинами.

Масований опір

Тож США від початку усіма можливими засобами виступали проти створення Міжнародного кримінального суду. Німеччині навіть погрожували виведенням американських військ. Але безуспішно. 17 липня 1998 року 120 держав проголосували за Римський статут Міжнародного кримінального суду. 21 держава утрималась, сім - Китай, Ірак, Ізраїль, Ємен, Лівія та США - проголосували проти.

Щоправда, президент США Білл Клінтон у 2000 році таки підписав статут, оскільки вважав, що без підпису США зовсім втратять можливість впливати на діяльність МКС. Однак його наступник - Джордж Буш - у 2002 році відкликав підпис президента США під цим документом.

Вторгнення в Нідерланди?

У США навіть з'явилась законодавча ініціатива на захист американського персоналу за кордоном, що дозволяло застосування військової сили для звільнення будь-якого американського громадянина або громадян з числа союзників США, затриманих на території якоїсь держави за ордером міжнародного суду. У Нідерландах цей закон назвали "законом про вторгнення в Гаагу".

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст