Головна Блог Новини 10 фактів про Майдан, втечу Януковича та напад Росії. Версія Турчинова

10 фактів про Майдан, втечу Януковича та напад Росії. Версія Турчинова

15.02.2018
Переглядів : 1791

Суд у справі Януковича продовжив допит свідків

Сьогодні Оболонський райсуд Києва продовжив засідання у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича, під час якого відбувся допит секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Впродовж усього допиту тривало словесне протистояння між Турчиновим та адвокатом Януковича Віталієм Сердюком. Власне, конфлікт спалахнув з перших хвилин допиту. Турчинов сказав, що Росія планувала «захопити Київ, щоб повернути маріонеточний режим Януковича». На цих словах захисник Януковича Віталій Сердюк перебив свідка. Він з обуренням почав вимагати від суду не дозволяти Турчинову висловлюватися подібним чином. У відповідь Турчинов промовив: «А що це за клоун, який мене перебиває?».

Під час допиту прокурором та захисником Януковича Турчинов навів чимало фактів та висловив власний погляд на події, пов’язані з Революцією Гідності, втечу Януковича з країни та своє одночасне перебування на посадах спікера та в.о.президента.

Вспомните новость: Новая стратегия нацбезопасности Украины от президента Порошенко. Полная версия законопроекта

Сценарій захоплення України відпрацьовувався під час російсько-білоруських навчань «Захід-2013»

«У 2013 році відбувалися навчання аналогічні до минулорічних навчань «Захід-2017». Фахове завдання цих навчань полягало в наступному: якась країна звертається до Росії щодо допомоги відновлення конституційного ладу, допомогти побороти терористичні угрупування, які захопили центральні органи влади», - розповів Турчинов.

Секретар РНБО спростував інформацію про те, що рішення щодо захоплення Криму Путін прийняв емоційно і незаплановано.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко із сином (праворуч) і президент Росії Володимир Путін під час спільних навчань «Захід-2013» (фото: Reuters)

«Мені достеменно відомі ці факти (вторгнення збройних підрозділів Росії до Криму – ред.) Тут виступав поважний свідок, який сказав, що рішення щодо вторгнення до Криму було прийнято емоційно, що Путін прийняв рішення 22-го (лютого 2014 року) щодо вторгнення, а 23-го процес почався. Це з моєї точки зору необ'єктивна інформація, тому що це вам будь-який професіонал скаже, таку операцію, як окупація Криму, треба планувати заздалегідь. І росіяни безумовно заздалегідь дуже професійно, дуже серйозно готувалися... Більш того, я хочу сказати, що це навіть не почалося 20 лютого, як викарбовано на медалі, яку Путін роздав учасникам захоплення Криму», - заявив Турчинов.

Свідок також додав, що однією з найбільших проблем, з якими українська влада стикнулася після початку російської агресії був масовий перехід українських силовиків та військових на бік агресора.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст