Главная Блог Новости Золоті квадрати: cкільки забудовники заробляють на квартирах

Золоті квадрати: cкільки забудовники заробляють на квартирах

16.03.2019
Автор:
Просмотров : 2474

Скільки коштує звести багатоповерхівку? За підрахунками урядовців — близько 12 тисяч гривень за квадратний метр. Чи відповідає це дійсності і якою є реальна націнка забудовника?

Мінрегіонбуд щоквартально розраховує показник середньої вартості будівництва житла. За останніми даними, у Києві побудувати квадрат коштує 13,8 тис грн, в областях — 10-12,4 тис грн. Чи відповідає цей показник реаліям ринку, та з якою націнкою продають житло інвесторам забудовники?

Місцеві органи надають Мінрегіонбуду дані, які стають базою для визначення структури витрат з будівництва житлових будинків. Показник опосередкованої вартості — це ціна за квадратний метр загальної площі будинку.

Структура витрат формується з будматеріалів, зарплати, експлуатації машин, загальних виробничих й адміністративних витрат, витрат на проектування. Не враховуються оплата архітекторам, інженерна підготовка майданчика, компенсація витрат попереднім власникам ділянки, відрахування на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури населених пунктів.

Навіщо цей показник розраховують і коли застосовують?

В основному — при визначенні обсягів державних інвестицій у зведення житла для громадян, які потребують поліпшення житлових умов і державної підтримки. Також цей показник використовують при визначенні розміру пайової участі державних інвестицій або розміру пільгових кредитів для громадян.

Проте, чи можна завдяки цим даним вирахувати частку собівартості у ціні?

За даними аналітиків Lun.ua, середня вартість житла в новобудовах Києва у грудні 2018 року становила 23 тис грн, мінімальна — 16 тис грн. Середня вартість квадратного метра житла класу "економ" — 17,8 тис грн, "комфорт" — 20,7 тис грн, бізнес-класу — 36,1 тис грн, класу "еліт" — 58,2 тис грн.

ЕП намагалася дізнатися у забудовників та девелоперів, скільки коштів вони витрачають на будівництво житла та яку частку собівартість займає у структурі ціни на "квадрат" для інвестора. Однак всі вони відмовилися називати точні цифри і загалом неохоче спілкувалися на цю тему.

Завищені оцінки від "Київміськбуду"

"Показник будівельної собівартості приблизно однаковий для всіх учасників ринку. Вартість зростає через витрати на проектування, маркетинг, нові технології, розробку софту", — каже Наталія Рева з SAGA Development.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст