Главная Блог Новости Зміни в ProZorro: велика революція в "малих" тендерах

Зміни в ProZorro: велика революція в "малих" тендерах

09.11.2018
Просмотров : 5412

Що таке "спрощена закупівля"? Скільки коштуватиме подати скаргу в Антимонопольний комітет? Як замовникам купувати товари через електронний каталог ProZorro? Розповідає epravda.com.ua

Грудень 2018 року несе нам масштабні нововведення у публічних закупівлях. Насамперед, вже 8 листопада Верховна Рада мала проголосувати за зміни до Закону "Про публічні закупівлі".

Вони стосуватимуться так званого "узаконення допорогових закупівель", створення електронного каталогу товарів, а також нового методу подання та оплати скарг в Антимонопольний комітет (далі – АМКУ). Як це все працюватиме разом?

На зміну "допорогам" - спрощена процедура закупівель.

Головне нововведення, якого ми вже давно очікуємо - це запровадження спрощеної процедури закупівель, яка прийде на зміну допороговим торгам.

Це буде ще одна закупівельна процедура, яку замовники здійснюватимуть на суми від 50 тисяч гривень.

Тобто якщо на сьогоднішній день замовники зобов’язані купувати товари і послуги на суму від 200 тис. грн, а роботи від 1,5 млн грн, шляхом проведення тендерної закупівлі, то спрощені закупівлі потрібно буде проводити від 50 тис. грн незалежно від предмету закупівель.

Зміни зачеплять і замовників-монополістів, які зараз мають змогу закуповувати роботи без конкурсу на суму до 5 млн грн.

Тепер за такий підряд на майже 5 млн грн матимуть змогу позмагатись представники бізнес-середовища. Тобто і для звичайних замовників, і для монополістів встановлено одну межу.

Спрощена процедура торгів буде дуже простою та швидкою в реалізації, тому замовникам нічого боятися. В часових межах - це орієнтовно півтора-два тижні на проведення процедури.

Також буде передбачено можливість не відміняти тендер, де подана лише одна пропозиція. Тобто якщо замовника влаштовує цей контрагент, то не потрібно шукати ще якихось, щоб закупівля відбулась.

Не проводити спрощених торгів можна буде при нагальній потребі, яку потрібно буде детально обґрунтувати. Переліку таких причин у законі немає, тому, думаю, що тут можуть бути і зловживання зі сторони замовників, але наперед нічого не загадуватимемо.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст