Главная Блог Новости Зміни до Конституції в частині правосуддя набули чинності

Зміни до Конституції в частині правосуддя набули чинності

30.09.2016
Просмотров : 2066

Зміни до Конституції в частині правосуддя вступили в силу. Відповідний закон, проголосований Верховною Радою 2 червня і підписаний Президентом 28 червня, набув чинності через 3 місяці з наступного дня після його опублікування, тобто з 30 вересня.

Відповідно до нього, скасовується 5-річний термін призначення суддів, і вони призначаються виключно на безстроковий.

При цьому вони фактично позбавляються недоторканності, можуть бути затримані правоохоронцями за підозрою в скоєнні тяжких або особливо тяжких злочинів.

Водночас скасовується можливість притягнення судді до відповідальності за винесення завідомо неправосудного рішення або за порушення присяги.

Згадайте новину: Про розумні строки розгляду адмінсправ можна забути через рішення ВРУ щодо звільнення суддів ВАСУ

Також конституційні зміни передбачають реорганізацію Вищої ради юстиції в Вищу раду правосуддя (ВСП), кінцевим терміном для обрання її членів встановлено 30 квітня 2019 року.

Кількість членів ради збільшується на одного - до 21, але при цьому з його складу виключаються міністр юстиції і генеральний прокурор.

Вища рада правосуддя буде мати право відстороняти, переводити, звільняти суддів і подавати Президенту подання на їх призначення.

Також рада матиме право давати згоду на затримання і арешт суддів.

Від Вищої кваліфікаційної комісії суддів до ВСП переходить право притягувати суддів і прокурорів до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, ВСП отримує право призначати керівництво судової Служби охорони і Державної судової адміністрації - органу, відповідального за матеріально-технічне забезпечення судів.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст