Главная Блог Новости Згода на посмертне донорство: Рада прийняла закон про трансплантацію органів

Згода на посмертне донорство: Рада прийняла закон про трансплантацію органів

17.05.2018
Просмотров : 1994

Верховна Рада України ухвалила закон № 2386а-1 про трансплантацію анатомічних матеріалів людини. «За» проголосували 255 народних депутатів.

Про це повідомляє «112 Україна».

Посмертне донорство: презумпція не/згоди

Законопроект передбачає, що кожна людина може погодитися чи відмовитися від посмертного донорства. Відповідь «так» – це письмова заява, позначка у паспорті або посвідченні водія та внесення даних до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

«Запасний» варіант – це назвати довірену особу, яка після смерті людини оприлюднить її згоду чи заборону на трансплантацію її анатомічних матеріалів.

Якщо людина жодним чином не висловила свою волю за життя, будуть питати її родичів – подружжя, дітей, батьків, рідних братів та сестер.

Не будуть використовувати органи людини після її смерті, якщо вона за життя виступила проти, або не дозволили її родичі.

Окрім того, забороняється використання анатомічних матеріалів, якщо нема у кого спитати дозволу; проти суд, правоохоронці або судмедексперт. Не можуть посмертно бути донорами ветерани АТО та ООС, діти-сироти, визнані недієздатними а також ті, особистість яких невстановлена.

Згадайте новину: Медична реформа не має мінусів, є лише складнощі її впровадження

Якщо людина дасть згоду на посмертне донорство – хто про це дізнається?

Передбачається до 1 жовтня 2018 року створити Єдину державну інформаційну систему трансплантації – а заразом і відповідальний за неї орган (центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст