Главная Блог Новости Земли на всех не хватит. Почему с бесплатной приватизацией надо заканчивать

Земли на всех не хватит. Почему с бесплатной приватизацией надо заканчивать

17.09.2019
Просмотров : 2180

Система бесплатной приватизации уже давно превратилась в нескрываемый источник коррупции, которое обогащает тех, кто распоряжается дефицитным товаром — землей.(укр), пишет epravda.com.ua

На всіх землі не вистачить, бо нас не 20 млн

Спочатку про те, чому безоплатну приватизацію рано чи пізно має бути скасовано. За законом — стаття 121 Земельного Кодексу України — кожен громадянин України має право безоплатно отримати у власність від держави або територіальної громади 6 ділянок у будь-якому куточку України:

  • до 2 га — для особистого селянського господарства (ОСГ)
  • до 0,25 га (у селах), до 0,15 га (у селищах), до 0,10 на (у містах) — присадибна ділянка (для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд)
  • до 0,12 га — для садівництва
  • до 0,10 га — для дачного будівництва
  • до 0,01га — для будівництва індивідуальних гаражів
  • у розмірі земельної частки (паю) (в середньому по Україні — 3,6 га) — для ведення фермерського господарства.

Вспомните новость: Каким будет рынок земли: новый законопроект

Виходить, що на одну людину, за чинним Земельним Кодексом, припадає від 5,93 га до 6,08 га. Чи реально це, зважаючи, що вся територія України — 60,4 млн га, а населення — 44 млн?

За інформацією Держгеокадастру, у приватній власності перебуває вже 60% земель України, а правом безоплатної приватизації скористалися 17 млн осіб. Тож якщо навіть припустити, що вони більше не претендуватимуть на безоплатне отримання земель, лишається ще 27 млн осіб, яким закон ніби гарантує ще приблизно… 160 млн га. Хоча залишилося 24 млн га включно із заповідниками, річками, лісами і дорогами.

Тим часом щороку народжуються нові українці, які також мають право на свої 6 га землі.

Тож абсолютно зрозуміло, що на всіх земель в Україні не вистачить. Вже давно ці норми Земельного кодексу розраховані лише на "обраних" і відверто провокують корупцію. Раніше чи пізніше їх треба скасовувати.

Бардак в обліку

Як не дивно це виглядає, але в Україні не ведеться облік громадян, які скористалися правом безоплатної приватизації земель.

За законом, право безоплатної приватизації за кожним видом використання може бути реалізовано громадянином лише один раз. Проте будь-який механізм забезпечення цих норм, відсутній. Тобто у держави відсутня інформація, хто отримав одну ділянку, а хто 10.

Тож, якщо людина звертається із заявою, органи, які розглядають цю заяву, не знають, чи реалізував заявник своє право на безоплатну приватизацію. В результаті, при бажанні, цілком можна отримати від держави скільки завгодно "дармових" ділянок. Це є особливо ганебним зараз, коли вся реєстрація щодо прав на землю фіксується в електронному вигляді.

Таким чином, дієвий механізм контролю за безоплатним відведенням земельних ділянок відсутній.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст